Gotowanie na parze – Philipiak pomoże!

Chcesz schudnąć lub utrzymać smukłą sylwetkę? A może twoim największym pragnieniem jest czuć się dobrze i lekko każdego dnia? Zamiast kolejnej modnej diety zmień nawyki żywieniowe. Dzięki temu bez większego bólu i wysiłku osiągniesz wymarzony cel. Nie zawsze trzeba rezygnować z przyjemności, aby ładnie wyglądać i czuć się dobrze we własnym ciele. Niekiedy wystarczą drobne zmiany i efekt wow gwarantowany. Taką zmianą może być na przykład przejście ze smażenia na gotowanie na parze. Nie od dziś bowiem wiadomo, że smażenie ma zgubny wpływ na nasze zdrowie, ciało i samopoczucie, a gotowanie na parze niesie za sobą same korzyści!

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Gotowanie na parze to jedna z najstarszych metod przyrządzania smacznych i przede wszystkim zdrowych posiłków. O ile kiedyś charakterystyczna była głównie dla Dalekiego Wschodu i królowała w Japonii oraz Chinach, dziś zdobywa coraz większą popularność również w innych zakątkach świata. Nic dziwnego, gdyż pozwala czuć się dobrze i pięknie każdego dnia. A przecież każdy z nas tak właśnie chce się czuć.

Przygotowywanie posiłków na parze w odpowiednich do tego naczyniach pozwala zachować większość drogocennych witamin i minerałów zawartych w produktach spożywczych, a więc owocach i warzywach, rybach czy mięsie. Wszystkie składniki odżywcze nie przedostają się do wody tak, jak ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania i nie są razem z nią wylewane do zlewu, a nadal skrywają się w produktach, które serwujemy na stoły. Poza tym takie gotowanie pozwala zachować oryginalny smak, naturalny kolor, chrupkość, jędrność i niepowtarzalny zapach poszczególnych produktów. Dzięki temu dania smakują jeszcze lepiej. Co ważne, zwłaszcza dla naszego zdrowia – gotowanie na parze nie wymaga stosowania tłuszczu i soli, które bardzo obciążają nerki oraz wątrobę. Warto też podkreślić, że dania przygotowywane w ten sposób są mniej kaloryczne niż potrawy smażone czy duszone. Do tego są lekkostrawne i tym samym nie obciążają układu pokarmowego, nie powodują bolesnych wzdęć i problemów żołądkowych.

gotowanie na parze - obiad

Dla kogo gotowanie na parze?

Ogólnie rzecz biorąc dla każdego, kto dba o swoje zdrowie, chce czuć się dobrze każdego dnia i pragnie cieszyć się smukłą sylwetką bez odmawiania sobie wszystkiego. Takie gotowanie to także doskonałe rozwiązanie dla osób, które chorują na nadciśnienie, cukrzycę i miażdżycę.

Co można gotować na parze?

Prawie wszystko, bo zarówno warzywa, jak i mięso czy ryby. Nic tak dobrze nie smakuje jak ugotowane na parze brokuły. Palce lizać! Na smaku zyskują też ziemniaki, zwłaszcza te ugotowane w mundurkach. Łatwe w obróbce jest mięso, szczególnie drób i cielęcina. Ryż jaśminowy przygotowany na parze? To już jest czysta poezja!

Garnki do gotowania na parze

Chcąc gotować zdrowo i lekko warto zaopatrzyć się w specjalne naczynia do gotowania na parze, jak np. te od włoskiej marki Philipiak Opinie na ich temat udowadniają tylko, że warte są każdej wydanej złotówki. Na pewno największą ich zaletą jest materiał, z jakiego zostały wykonane. To najwyższej klasy stal szlachetna chromowo-niklowa, odporna na odkształcanie, zarysowanie, uszkodzenia mechaniczne, a także szkodliwe substancje chemiczne. Fajnym rozwiązaniem zastosowanym w naczyniach Philipiak jest pokrywa „skraplacz pary” pozwalająca na wykorzystanie wody naturalnie zawartej w produktach i tym samym na zachowanie większej ilości cennych substancji odżywczych. Ciekawym rozwiązaniem jest też akutermiczne dno, dzięki któremu możemy ugotować obiad szybko i oszczędnie, bo garnek błyskawicznie się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło.

gotowanie na parze - warzywa

Wśród opinii na temat produktów Philipiak często powtarzają się te dotyczące innowacyjności i nowoczesnych technologii, ale nie tylko. Znaczna część dotyczy niepowtarzalnego designu garnków. I tu trzeba przyznać, że producent jest mistrzem w swoim fachu. Bo garnki do gotowania na parze Philipiak są nie tylko szalenie wygodne w zastosowaniu, ale także autentycznie piękne! Subtelne, włoskie wzornictwo bez wątpienia wspaniale dopełnia kuchenne aranżacje.

Philipiak – inwestycja na lata

Garnki do gotowania na parze włoskiej marki to inwestycja na długie lata. Opinie na temat produktów Philipiak udowadniają tylko, że już od nabycia pierwszego naczynia rozpoczyna się fantastyczna przygoda kulinarna. Później chce się więcej i więcej. Obok naczyń do gotowania na parze dużym zainteresowaniem cieszy się szybkowar Philipiak, który również pozwala przygotowywać smaczne dania bez utraty cennych składników odżywczych (sprawdź tu: https://kb.pl/porady/szybkowar-philipiak-inwestycja-ktora-sie-oplaca_wp16/)

Autor: Aneta

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *