Hotele butikowe – wyjątkowe i ekskluzywne

Niedawno trafiłam na artykuł o hotelach butikowych i muszę przyznać, że zachwyciły mnie – zarówno jeśli chodzi o design, lokalizację, jak i samą „filozofię”. Nic dziwnego, niewielkie hotele butikowe to oferta naprawdę bardzo ekskluzywna, porównywalna z pięciogwiazdkowymi obiektami.

Pierwszy hotel oficjalnie nazwany butikowym powstał w 1981 r. – jest to Blakes Hotel w londyńskiej South Kensington. Za oceanem, w San Francisco otwarto w tym okresie Bedford i te dwa obiekty uznawane są za prekursorów tego modnego obecnie trendu.

blakes

Blakes Hotel w Londynie

Hotel butikowy ma pewne cechy charakterystyczne, które przede wszystkim dotyczą:
• charakteru (kameralności),
• lokalizacji,
• wielkości obiektu,
• designu, wystroju,
• architektury budynków.

Hotele butikowe są zwykle bardziej kameralne, z reguły wiąże się to z ich wielkością, ilością pokojów. Goście mają zapewnioną prywatność, intymność. Tym samym obsługa powinna być spersonalizowane na każdym etapie kontaktu z gościem.

pokój

Wyjątkowy wystrój w pokojach hotelowych
Fot: artistresidencelondon.co.uk

 

wystroj

Istotny jest projekt i detale
Fot: artistresidencelondon.co.uk

Pokoje mają indywidualny wystrój, często niebanalne nazwy zamiast numerów. Niejednokrotnie za dekoracjami i projektami stoją znani i doceniani designerzy. W butikowych wnętrzach liczą się oryginalne, wysmakowane detale, od stylistyki nowoczesnej po regionalne czy historyczne akcenty.

Istotna jest równie architektura, butikowe hotele mieszczą się w zaadaptowanych pałacykach, zamkach, kamienicach, fabrykach. Oczywiście mogą być to również postawione od podstaw modernistyczne obiekty.

hotel new york

Hotel w ponad 100-letnim budynku dawnej fabryki papieru (Nowy Jork)
Fot: paperfactoryhotel.com

Ogromne znaczenie ma lokalizacja – hotele butikowe znajdują się zawsze w atrakcyjnych miejscach. Mogą być to modne centra albo interesujące turystycznie zacisza.

pokój 1

Doskonała lokalizacja i widok z okna
Fot: paperfactoryhotel.com

To obiekty o interesującej ofercie kulinarnej, z reguły związanej z charakterem hotelu. Menu jest dostosowane do potrzeb gości (np. dania wegańskie), praktycznie zawsze w kuchni królują uznani i renomowani szefowie.

restauracja

Restauracje w klimacie hotelu (Sofitel Hotel – Singapur)
Fot: sofitel.com

 

danie

Wyjątkowe menu

Bez wątpienia hotele butikowe to oferta skierowana do gości  zamożnych (ceny są zaiste pięciogwiazdkowe…:)). Spełniają one również oczekiwania indywidualne, wyrafinowane na wysokim poziomie.

Zdjęcia: designhotels.com, artistresidencelondon.co.uk, paperfactoryhotel.com, sofitel.com, shutterstock

Autor: Aneta

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *