Nie boję się tematów tabu, wstydliwych oraz trudnych, bo tak się składa, że przeważnie są ważne. Temat zawsze aktualny, nader istotny i rzeczywiście trudny. Zarówno wtedy, kiedy musimy sobie z nim radzić, jak i omawiać. Zaparcia… no cóż, nie da się ukryć, że bywają naprawdę poważnym problemem.
Zaparcia – temat trudny i ważny
Zaparcia to problem, który chyba każdy zna z autopsji. O ile dotyczy to sytuacji naprawdę sporadycznych, zaparć, które zdarzają się raz na jakiś czas, wystarczy zastosować doraźnie oczyszczającą dietę i skuteczny preparat np. Dulcobis. Gorzej, jeśli zaparcia są niemalże stałym elementem życia, pojawiają się często, systematycznie albo wręcz mają charakter przewlekły. W takich sytuacjach nieodzowna jest konsultacja lekarska. Należy bowiem pamiętać, że zaparcia to nie tylko dyskomfort, ale także poważne zagrożenie dla zdrowia oraz objaw towarzyszący wielu schorzeniom.
Dobrze wiedzieć, co jeść na zaparcia
Zaparcia to nie tylko takie sytuacje, w których niezbędna jest wiedza, diagnoza oraz interwencja lekarska. Praktycznie każdy na jakimś etapie życia zmaga się z tym problemem. Ponadto nasz siedzący i stresujący tryb życia sprzyja niestety problemom z wypróżnianiem. Na szczęście każdy może pomagać sobie na wiele sposobów. Jednym z najistotniejszych jest odpowiednia dieta – warto zatem wiedzieć co jeść na zaparcia i czego w naszej codziennej diecie nie powinno zbraknąć. Najbardziej oczywistą odpowiedzią na pytanie co jeść na zaparcia jest oczywiście błonnik. Przy czym należy pamiętać, aby stopniowo zwiększać ilość przyswajanego błonnika oraz cierpliwie poczekać aż organizm zacznie znów zdrowo i normalnie funkcjonować. Oczywiście na pewno pojawi się pytanie w czym znajdziemy najwięcej błonnika. Na szczęście bogate w błonnik produkty są naprawdę smaczne i zdrowe. Kto z nas nie lubi owoców, warzyw, ciemnego pieczywa, razowych makaronów czy brązowego ryżu? To nie tylko samo zdrowie i smak, ale również baza wielu znakomitych potraw. Absolutnie niezbędna jest również woda, co najmniej 6-8 szklanek dziennie. Przy czym im więcej błonnika w diecie, tym więcej pijemy.
Zaparcia – jak sobie pomóc
Co jeszcze pomoże, kiedy pojawia się problem zaparć? Otóż pamiętajmy, że ważne jest nie tylko to co jemy na zaparcia, ale również jak się odżywiamy. A zatem koniecznie zjadamy codziennie zdrowe, pożywne śniadanie, wygospodarowujemy czas na 4-5 niewielkich, pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia, a unikamy ciężkich, obfitych dań, zwłaszcza wieczorem. Niezwykle istotny jest także ruch – aktywność fizyczna korzystnie wpływa na częstotliwość wypróżnień. O tym, że należy unikać stresu wspomnę nieśmiało, bo jest to ważny aspekt, ale jak wiadomo stresy były są i będą. Możemy tylko uczyć się technik relaksacji i radzenia sobie ze stresem. Dobrym rozwiązaniem jest doraźnie zastosowanie środków, które w bezpieczny i skuteczny sposób leczą zaparcia, np. preparatu Dulcobis opartego na bisacodylu.
Zdjęcia: Shutterstock, 123rf, stopzaparciom.pl