Pyszne i zdrowe lody arbuzowe

Choć za oknem jeszcze chłody, popularne lodziarnie już rozpoczynają sezon i otwierają podwoje dla wytrawnych lodożerców. Tak naprawdę jest to smakołyk, który możemy zajadać przez cały rok. Ba! Możemy go nawet przyrządzać w domowych pieleszach. Ja należę do osób, które preferują owocowe sorbety, a moim faworytem są zdecydowanie lekkie, orzeźwiające lody arbuzowe.

Dlaczego arbuz to mój ulubiony owoc?

Oczywiście dlatego, że jest najpyszniejszy. To kwintesencja słodkości, która nie odkłada się na biodrach, nie grozi próchnicą i cudownie gasi pragnienie. Choć nie jest to typowa owocowa bomba witaminowa, nie sposób nie doceniać wpływu arbuza na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Okazuje się bowiem, że owoc, który w ponad 90% składa się z wody ma wiele cennych właściwości:

  • zawiera antyoksydanty, takie jak likopen, potas, magnez, witaminę A i E oraz spirulinę, które regulują prawidłowy poziom triglicerydów i ciśnienia tętniczego, zapewniają swobodny przepływ krwi, chronią przed wolnym rodnikami i zapobiegają nowotworom;
  • doskonale nawadnia i ma niewiele kalorii, a zatem arbuz to owoc idealny dla sportowców. Szczególnie, że cytrulina rozszerza naczynia krwionośne, co sprzyja większej objętości i wytrzymałości mięśni. Arbuz uzupełnia też poziom elektrolitów;
  • działa przeciwstarzeniowo, pomaga zachować młodzieńczy wygląd za sprawą zawartych w nim przeciwutleniaczy, w tym witaminy C.
arbuz

Arbuz to mój ulubiony owoc

Sorbetowe lody arbuzowe to jest to!

Lody kojarzą nam się, poniekąd słusznie, z deserem słodkim i tłustym. Owszem, jeśli są na bazie mleka, śmietany i dużej ilości cukru. Lody arbuzowe to to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Są nie mniej słodkie, a kalorii w nich mniej i jak cudownie orzeźwiają.

Co to jest sorbet? Otóż jest to taki lód bez mleka. Idealnie, jeśli bazuje głównie na sokach z owoców. Czasami sorbety kupowane w lodziarniach czy sklepach składają się z dużej ilości cukru i nie są na pewno zdrowe, dietetyczne i rzeczywiście owocowe. Domowy sorbet, w tym moje ulubione lody arbuzowe, mogą mieć w składzie tylko zdrowe, naturalne składniki. Nawet jeśli chcemy je dosłodzić, można zastąpić cukier ksylitolem czy stewią.

lód

Sorbet domowy- same owoce, zero cukru

Jak zrobić wyśmienite lody arbuzowe…?

Trzeba kupić dobrego arbuza – to podstawa. A potem już będzie tylko łatwo, przyjemnie i smacznie. Sprawdzony przepis na lody arbuzowe może wyglądać np. tak:

Sięgamy po następujące składniki:

  • arbuz;
  • sok z cytryny;
  • patyczki do lodów.

Dzielimy arbuza na małe kawałeczki i oczyszczamy z pestek. Miksujemy z sokiem z cytryny. Przelewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki. Nie zapominamy o wsadzeniu patyczków, kiedy masa zacznie tężeć. Można też przygotować wersję wzbogacaną puszystym jogurtem naturalnym.

lód arbuzowy

Smakują i pięknie wyglądają – lody arbuzowe

Zdjęcia:  czynnikipierwsze.com, pixabay.com

Autor: Aneta

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *