Śniadanie – zdrowe, smaczne, wartościowe

Zdrowa dieta to podstawa, a śniadanie ma tu szczególnie istotne znaczenie. Mówi się nawet, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ zapewnia odpowiednią dawkę energii, może też usprawnić metabolizm. Oczywiście tylko dobre, zbilansowane, zdrowe śniadanie.

Co na śniadanie?

Aby nasze śniadanie spełniało pokładane w nim oczekiwania musi zawierać potrzebne składniki:

  • węglowodany, białko, zdrowe tłuszcze
  • błonnik i witaminy pochodzące z naturalnych składników.
owsianka

Owsianka – śniadaniowy hit!

Śniadaniowe hity

Węglowodany

Owsianka to królowa śniadań, zawiera beta-glukan – błonnik obniżający zły cholesterol, zapewniający sytość i dobrą przemianę materii. To źródło potasu, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega-3. Oczywiście możemy ją wzbogacić owocami, orzechami itp.

Kolejne źródło cennych węglowodanów to chleb żytni, dla tych którzy na śniadanie muszą zjeść kanapki optymalny wybór to pieczywo tradycyjne, żytnie na zakwasie, bogate w błonnik, sycące.

kanapki

Żytni chleb i jajko – węglowodany i cenne białko

Zdrowe białko

Jajka – zawierają bardzo dużo białka i witaminę D. Omlet proteinowy czy jajko gotowane – wybór zależy od preferencji smakowych

Jogurt grecki  – pyszny, kremowy, delikatny, o mniejszej zawartości laktozy, bogaty w  wapń. Smakuje z granolą, owocami na kanapkach.

jogirt

Jogurt, granola i owoce – zdrowo i smacznie

Owoce na śniadanie

Idealny dodatek do śniadania stanowi np.:

  • ananas zawiera bromelinie przyspieszającą metabolizm, witaminę C, wspiera detoks organizmu
  • grejpfrut zjadany przed posiłkiem ułatwia odchudzanie, sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej, reguluje poziom cukru we krwi, nawadnia organizm i wzmacnia odporność
  • banan – doskonały na szybkie śniadanie, przekąskę przed treningiem, bogaty w węglowodany i potas, warto dodawać go np. do owsianki zamiast słodzić ją.
owoce

Niezbędny składnik zdrowego śniadania – owoce

Zdrowe dodatki

Zarodki pszenne – źródło witaminy E i folianów, mogą zastąpić orzechy w diecie osób uczulonych na nie, świetny dodatek do koktajli, sałatek, owsianki i zup.

Siemię lniane pasuje do smoothie, owsianki, zawiera  cenne kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, ligniny oraz wiele antyoksydantów.

siemię

Samo dobro – siemię lniane

 

pszenne

Niepozorne, a wartościowe zarodki pszenne

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

Autor: Aneta

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *