Szlachetna idea i produkt – Philipiak i obiady czwartkowe

Jako fanka zdrowego jedzenia nie mogłam nie słyszeć o naczyniach Philipiak. Ba! Marzy mi się imponujący komplet garnków, patelnie. Na razie zadowalam się nożami, patelnią groszkową i jednym garnkiem do gotowania na parze. Myślę, że nie jestem odosobniona w tym planach i marzeniach, każdy kto spróbował potraw przyrządzanych w tych naczyniach, niechętnie gotuje w innych. Przy okazji kontemplowania stylowych naczyń Milano trafiłam również na temat jakim są obiady czwartkowe organizowane i sponsorowane przez markę Philipiak.

garnki

Wymarzony zestaw

Obiady czwartkowe z najlepszych garnków…?
Jako, że jestem humanistką, już samo sformułowanie wzbudziło moją ciekawość. Przecież słynne obiady znane z historii i lekcji języka polskiego to bardzo istotna część naszej kultury. W pierwszej chwili pomyślałam, że co prawda naczynia Philipak są szlachetne, ale gdzie garnki, nawet najlepsze, a gdzie intelektualne uczty z XVIII wieku. Tymczasem jak się okazuje nazwa jest jak najbardziej trafiona i całkiem dobrze oddaje charakter spotkań organizowanych przy dużym zaangażowaniu renomowanego producenta naczyń.

Kulturalnie, zdrowo, smacznie

goście

Najlepsze smaki, najlepsi goście

Na pewno warto przypomnieć, że historyczne obiady czwartkowe były co prawda ucztą dla umysłu i ducha, ale towarzyszyło im również całkiem smakowite menu, za które odpowiadał ówczesny mistrz nad mistrzami, najlepszy kucharz w Europie Paul Tremo. Na obiadach czwartkowych, które zainicjowała firma Philipiak spotykają się nie tylko eksperci związani z dietetyką, żywieniem czy kulinarną maestrią. Przy stole zastawionym suto, ale zdrowo zasiadają gwiazdy filmu, teatru, osoby znane z mediów, dziennikarze. Warto wymienić chociażby Małgorzatę Foremniak, Karolinę Malinowska, Agnieszkę Cegielską, Magdalenę Wójcik czy Małgorzatę Pieczyńską. Dla osób, które interesują się tzw. showbiznesem, są to postaci znane również z tego, że dużo i chętnie mówią o zdrowym trybie życia. Ekspertem, który przyrządza, opowiada, doradza jest również Karol Okrasa, znany z doskonałych przepisów i ciekawych opowieści na temat dobrego jedzenia.

Zdrowe i smaczne dania

Zdrowe i smaczne dania

Smaczne spotkania i szczytne cele
I już wiadomo co łączy historyczne obiady i bardzo ciekawe wydarzenie organizowane przez markę Philipiak. Najlepsza kuchnia i inspirujące, ciekawe osobowości. Rozmowy o sztuce i o najlepszych kulinariach, a także bardzo ważna działalność charytatywna (np. wsparcie dla Fundacji Akogo?). Ponadto współczesne spotkania przy czwartkowym menu odbywają się w najlepszych warszawskich restauracjach, a przede wszystkim w słynnej Belvedere w Królewskich Łazienkach.
Nie ukrywam, że odkąd się wiem o tej szczytnej i smakowitej idei, pragnienie kompletu naczyń Philipiak jest jeszcze silniejsze.

Zdjęcia: philipiak.pl. obiadyczwartkowe.pl

Autor: Aneta

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *