Winna etykieta

Dobre jedzenie i doborowe towarzystwo. Weekendowy wieczór, miłe spotkanie w gronie przyjaciół. A może uroczystość rodzinna, jubileusz, przyjęcie urodzinowe. Właśnie przy takich okazjach na stole pojawia się dobre wino. Zamiast mocnych, ciężkich trunków czy dość banalnego piwa. Wybór odpowiedniego wina to temat rzeka i zawsze kwestia gustu, smaku. Na szczęście dobór kieliszków nie jest sztuką trudną, pod warunkiem że znamy pewne zasady.

Fot: www.makro.pl

Fot: www.makro.pl

Niezależnie od tego jakim winem uraczymy gości, kieliszki powinny być zawsze bezbarwne, bezwonne, z cienkiego szkła. Jak się okazuje nawet rodzaj zastosowanego szkła wpływa na doznania smakowe. Nieco szerszej wiedzy wymaga dopasowanie kieliszków do rodzaju, koloru, a nawet wieku wina.
Podstawowe zasady mówią o tym, że kieliszek do wina powinien być wypukły, o stosownym rozmiarze i kształcie, w zależności od rodzaju serwowanego trunku. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – okazuje się, że w pierwszej kolejności docierają do nas aromaty kwiatów i owoców, a dopiero potem zawarty w winie alkohol.

Kieliszki – do wyboru i koloru
Jak łatwo się domyślić właśnie z tego powodu bardziej aromatyczne i sensualne czerwone wina nalewa się do szerokich kieliszków. Szczególnie jeśli są to szlachetne, rocznikowe gatunki. Te powinno się pić z kieliszków o najbardziej szerokim dnie, właśnie po to, by delektować się tzw. bukietem. Warto również wiedzieć, że w przypadku degustacji win czerwonych nóżka kielicha powinna być dłuższa. Zależy nam bowiem na tym, aby nie dotykać czary kieliszka i nie zmieniać temperatury degustowanego trunku.
Białe wino nie jest tak bogate w aromaty jak esencjonalne czerwone gatunki. Dlatego w tym przypadku zaleca się nalewanie trunku do kieliszków wysokich, zwężających się, np. w kształcie tulipana. W ten sposób nie tracimy cennego aromatu. W przypadku białego wina kieliszek powinien mieć zawsze dłuższą nóżkę, ponieważ nie należy go ogrzewać.
Musujące wina serwuje się w kieliszkach długich, wąskich, zwężających się ku górze (tulip) albo tzw. flute (kształt eleganckiego… wiaderka). Dzięki temu na dłużej zatrzymamy przyjemnie musujące bąbelki i możemy cieszyć się owocowym aromatem

Kompromis czy złoty środek
A co jeśli nie mamy możliwości kolekcjonowania kompletów kieliszków o przeróżnych kształtach i wielkościach? Ciekawostką jest tzw. kieliszek ISO, który ma zdefiniowany kształt i wymiary. Dzięki temu jest stosowany do degustacji i ocen różnego rodzaju win.

Autor: Aneta

Udostępnij ten post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *