Ciekawostki o pizzy – ciasto, które opanowało świat

Pizza z brzegami wypełnionymi serem. Te i inne ciekawostki o pizzy cię pysznie zaskoczą

 

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie i trudno znaleźć jakiekolwiek miasto, gdzie nie byłoby choć jednej pizzerii. Oczywiście smaki w różnych częściach świata różnią się od siebie, więc trudno znaleźć dwie takie same pizze. Nawet w restauracjach, które maja swoje filie, jak chociażby Dominos Pizza, czasem może się zdarzyć, że to samo danie smakuje odrobinę inaczej, choć dalej doskonale. Naprawdę trudno stworzyć bowiem pizzę, która jest niedobra. Jest jednak kilka rzeczy, który o pizzy zapewne wie niewiele osób. Oto najciekawsze informacje o tym wyjątkowym daniu.

Ciekawostki o pizzy – czy naprawdę pochodzi z Włoch?

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pizza, choć kojarzy się z Włochami i ich małymi, kameralnymi restauracjami, tak naprawdę pochodzi z innego rejonu Europy. Początki pizzy sięgają bowiem aż… starożytności. To w Grecji oraz Rzymie po raz pierwszy wypiekano okrągłe placki, które z dodatkiem oliwy oraz różnego rodzaju przypraw, były prawdziwym rarytasem. Danie było naprawdę popularne, choć oczywiście nie tak, jak dziś. Zanim jednak pizza stała się tak powszechnie dostępna, musiały minąć całe wieki. Pierwsze potrawy, które komponowano jeszcze w Rzymie, różniły się od tego, co znamy dziś. Wtedy wypiekano tak zwaną focaccię z ziołami oraz przyprawami, a pierwsza wzmianka o pizzy pojawiła się dopiero w 997 roku naszej ery.

Pizza prostokątna - ciekawostka rzadko spotykana w pizzeriach

>>> Interesują Cię inne ciekawostki o pizzy? Zajrzyj tutaj.

Przez całe wieki danie nie było mimo wszystko specjalnie popularne. Można powiedzieć, że do wzrostu popularności przyczyniła się sama królowa. Kiedy na stole Małgorzaty Sabaudzkiej, królowej Włoch w latach 1878-1900, pojawiła się pizza z dodatkami, ta jej tak bardzo zasmakowała, że postanowiono na część królowej nazwać ją Margherita. Do stworzenia dania wykorzystano dodatki, które miały symbolizować flagę Włoch, a były to bazylia, ser mozzarella oraz pomidory. Do dziś tak właśnie nazywamy pizzę, która pojawiła się później pod prawie każdą szerokością geograficzną na świecie. Do tej pory prawdziwa, włoska pizza charakteryzuje się minimalną ilością składników (dwa lub trzy).

Pizza w amerykańskim stylu

Dziś trudno wyobrazić sobie pizzę, bez wielu dodatków, ale to, że tak myślimy o tym dani, to zasługa amerykanów. Po Drugiej Wojnie Światowej to oni przyczynili się do światowego sukcesu dania, a jednocześnie sprawili, że ciasto na pizzę stało się o wiele grubsze. Pizza neapolitańska ma grubość zaledwie około 3 milimetrów, a rzymska około 1 centymetra (i mocno przypieczone brzegi). To, co dziś ląduje na wielu stołach, jest więc pizzą amerykańską. Jednak nie wszystkie zasługi odnośnie pizzy, można przypisać amerykanom.

Pizzę hawajską „wynaleziono” w Kanadzie, a zrobił to Włoch. Stało się to dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Dziś na świecie istnieje tysiące restauracji, które serwują wyjątkową pizzę (np. sieć pizzerii Dominos). Wbrew obiegowej opinii, to nie amerykanie spożywają jej najwięcej, ale… Norwegowie. Warto wiedzieć, że Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego, więc wtedy można naprawdę świętować i zamówić kilka większych „placków”.

 

Mam nadzieję, że zaskoczyły Was te ciekawoski o pizzy. Jeśli znacie inne – podzielcie się w komentarzu!

Dodaj komentarz