Dlaczego warto jeść kasze

Można śmiało powiedzieć, że kasze w blasku zasłużonej chwały wracają na nasze stoły. Dawno, dawno temu, za górami, za lasami… a właściwie całkiem blisko, bo na polskich wsiach, na dworach i w miejskich domach, to właśnie kasza stanowiła podstawę jadłospisu. Wyparta przez makarony, kluski i ziemniaki straciła na popularności. Na szczęście dziś znów doceniamy jej wartość, a wybór kasz pozwala przygotować zdrowe menu dla każdego.

kasze gryczane
Kasza gryczana – samo zdrowie!

Bo kasza jest zdrowa!
Zacznijmy od tego, że pod względem wartości odżywczych kasza bije na głowę zarówno wszelkiego rodzaju kluseczki, makarony, jak i ziemniaki oraz ryż. Dostarcza nam jakże ważnych węglowodanów złożonych, które rozkładają się powoli, a zatem dostarczają dużo energii i nie są tuczące. Co prawda duża zawartość skrobi przekłada się na dość wysoką kaloryczność, mimo to nie są to kalorie, które będą się nam odkładać w biodrach czy pasie, o ile nie zjadamy kaszy z zawiesistymi, tłustymi sosami. Dzieje się tak również za sprawą błonnika, który jest w kaszach, reguluje on pracę jelit i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a poza tym zapewnia uczucie sytości na długi czas. Oczywiście najwięcej błonnika znajdziemy w kaszach grubych, takich jak gryczana, która zawiera 6 g błonnika, pęczak – 5 g. Warto wiedzieć, że kasze praktycznie nie zawierają tłuszczu, co jest kolejnym argumentem za włączeniem ich do diet odchudzających.

sałatka
Pożywne i zdrowe połączenie – kasza i chude mięso

Co jeszcze przemawia za wyborem kasz na obiadowe danie? Otóż są bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy B. Pamiętajmy:
• najwięcej witaminy B1 (tiamina) zawierają kasze gryczane, jaglana i jęczmienna,
• najbogatsza w kwas foliowy jest kasza gryczana,
• cenne źródło witaminy PP (niacyna) stanowi jęczmienna perłowa.
Składniki mineralne to kolejne skarby, jakie znajdziemy w kaszach:
• potas – obniża ciśnienie,
• żelazo – zapobiega anemii,
• magnez – wzmacnia nerwy i serce,
• poza tym fosfor, cynk, mangan, miedź, krzem i wapń.
Kasze mają też w sobie sporo białka, ale stosunkowo niewiele tryptofanu i lizyny, dlatego kompleksowy posiłek stanowią w połączeniu z produktami pochodzenia zwierzęcego – mlekiem, chudym mięsem, jajkiem.

jaglana
Kasza jaglana bogata w żelazo

Najpopularniejsze kasze
Wiemy już, że kasze są zdrowe, warto docenić również fakt, że są różne, a bogaty wybór pozwala na przyrządzanie dań lekkostrawnych, dietetycznych, pobudzających metabolizm, energetycznych.
Kasza gryczana – produkuje się ją z nasion gryki, w sklepach znajdziemy:
• kaszę nieprażoną wytwarzaną z łamanych, niepalonych ziaren, jest jasna, ma delikatny smak
• kaszę paloną – ma ciemniejszy, orzechowy kolor i zdecydowanie intensywniejszy smak, używamy jej w kuchni częściej niż białej.
Kasza gryczana góruje nad innymi kaszami pod względem zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma też najwięcej wapnia, potasu, manganu, fosforu i kwasu foliowego.
Kasza jęczmienna jest jasno szara, ewentualnie lekko żółtawa albo z zielonym odcieniem. Możemy wybrać:
• pęczak – ziarna są całe, pozbawione łuski i polerowane,
• perłową kaszę mazurską – pęczak podzielony na mniejsze ziarenka, może być drobna, średnia albo gruba,
• łamaną (wiejską) – również rozdrobniony pęczak, ale niepolerowany, a zatem zawiera więcej cennych składników
Kasza jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa. Na tle innych kasz wyróżnia się największą zawartością żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. Jest też bardzo bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przez co okres jej przechowywania jest dużo krótszy niż w przypadku innych kasz. Ceniona w leczeniu i profilaktyce niedokrwistości ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza.

manna
Delikatna i lekkostrawna manna

Kasza manna – biała i drobna produkowana w procesie przemiału pszenicy na mąkę. Możemy kupić zwykłą mannę albo błyskawiczną, która jest poddawana wstępnej obróbce termicznej. Nie jest szczególnie bogata w błonnik i minerały (poza manną razową), ale jest lekkostrawna, dzięki czemu sprawdza się w dietach osób z chorobami układu pokarmowego i po operacjach.
Kasza kukurydziana – drobna, żółta, pozyskiwana z obłuszczonego i łamanego ziarna kukurydzy. Znana głównie dzięki pierwszym kaszkom dla niemowląt, jest lekka, dzięki czemu zaleca się ją w dietach lekkostrawnych, bezglutenowych, przy chorobach układu pokarmowego.
Kasza kuskus – jasnożółta, drobna kaszka z pszenicy durum. Co ciekawe kiedyś była traktowana jako odpad w procesie przemiału pszenicy. Na tle innych kasz odznacza się najwyższą zawartością białka i węglowodanów, zawiera mało tłuszczu i mniej błonnika. Dzięki temu jest zaliczana do kasz lekkostrawnych.
Kasza owsiana z owsa, który znany jest nam raczej z popularnych płatków. Kasza jest poddawana mniej zaawansowanej obróbce, a zatem zawiera więcej składników mineralnych, błonnika. Jest bardzo dobrym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika zapewniającego uczucie sytości.

Zdjęcia: shutterstock

Dodaj komentarz