Niniejszym oświadczam, że rozpoczęłam sezon na truskawki. Póki co wczesne, ale już za chwilę te najlepsze – wygrzane słońcem, czerwone, soczyste i słodkie. Czy może być coś wspanialszego niż słodycz, którą mogę zajadać się bezkarnie, a nawet z niekwestionowanymi korzyściami dla zdrowia oraz urody?
Truskawki to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów przy naprawdę minimalnej ilości kalorii oraz bardzo korzystnym indeksie glikemicznym. Nic więc dziwnego, że te pyszne owoce „robią nam dobrze” 🙂 Można śmiało powiedzieć, że działają kompleksowo – stymulują trawienie, ułatwiają usuwanie toksyn, działają przeciwzapalnie. Mają dobroczynny wpływ na serce, nerki, wątrobę i oczywiście na … kubki smakowe.
Truskawki na zdrowie i dla sylwetki
Truskawki mają kształt serca i dla naszego serca są jak najbardziej wskazane. Dlaczego? Chociażby dlatego, ze obniżają poziom złego cholesterolu i hamują wchłanianie tłuszczów. Zaleca się je osobom, które jedzą dużo mięsa, ponieważ są zasadotwórcze i łagodzą działanie kwasów żołądkowych.
Mimo, iż słodkie mogą być spożywane przez cukrzyków, szczególnie że zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Według najnowszych badań moje ulubione owoce stymulują białka, które chronią przed cukrzycą i chorobami serca.
Pyszne, słodkie truskawki są zalecane również w dietach odchudzających. Czyż to nie wspaniała nowina? Zdecydowanie tak! Truskawki zawierają pektyny, które stymulują pracę jelit. Moje ulubione owoce regulują trawienie i pobudzają przemianę materii za sprawą zawartej w nich bromeliny (enzym rozkładający białka). Ponadto mają działanie żółciopędne i moczopędne, a zatem oczyszczają organizm i stymulują pracę nerek. Samo dobro! Jako bonus dodajemy niską kaloryczność (zaledwie 28 kcal/100g).
Truskawki – na bogato i samo dobro!
Wartość odżywcza, mikro- i makroelementy, witaminy (100 g)
• kalorie – 28
• węglowodany – 7,2 g
• białko – 0,7 g
• tłuszcze – 0,4 g
• błonnik – 1,8 g
• indeks glikemiczny (IG) truskawek – 40
• wapń – 16 mg
• żelazo – 0,41 mg
• magnez – 13 mg
• fosfor – 24 mg
• potas – 153 mg
• sód – 1 mg
• cynk – 0,14 mg
• witamina C – 60 mg
• witamina A – 1 μg
• witamina E – 0,29 μg
• witamina B1 (tiamina) – 0,024 mg
• witamina B2 (ryboflawina) – 0,022 mg
• witamina B3 (PP) – 0,386 mg
• witamina B6 – 0,047 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Zdjęcia: Shutterstock