Lato to sezon na zdrowe, pyszne szparagi, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Można je spożywać praktycznie bezkarnie, ponieważ ich kaloryczność jest bardzo niska, a zawartość cennych witamin i minerałów – imponująca!
Co nieco o szparagach
Szparag lekarski to jedyny jadalny przedstawiciel rodziny szparagowatych. Naturalnie występuje w obszarze śródziemnomorskim, ale uprawia się go na całym świecie, również w Polsce. Jadalne są tylko młode pędy, które nazywamy szparagami lub wypustkami szparagów. Ze względu na specyfikę uprawy (na powierzchni, pod ziemią) wyróżniamy różne rodzaje (kolory) szparagów:
- szparagi zielone – wypustki rosną nad gruntem, są najcieńsze i najdelikatniejsze, a jednocześnie wyjątkowo aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku; nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, a zatem zachowują najwięcej prozdrowotnych właściwości pod skórką,
- szparagi białe – rosną pod ziemią, są średniej grubości, mają delikatny i łagodny smak, ale są twardsze od zielonych, więc przed gotowaniem trzeba je obrać i tracą trochę wartości odżywczych,
- szparagi fioletowe – rosną częściowo nad ziemią, mają grubą purpurowo – fioletową łodygę, zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika.
Szparagi i odchudzanie
Szparagi należą do warzyw lekkostrawnych i dostarczają nam niewiele kalorii. Dlatego są cenione nie tylko przez smakoszy, ale także przez osoby na dietach odchudzających. Tym bardziej, że szparag lekarski to co prawda mało kalorii, ale naprawdę wiele cennych składników odżywczych. O ile nie zatopimy szparagów w maśle lub beszamelu, 100 g tego zdrowego przysmaku to ok. 20 kalorii i aż 95% wody.
Szparagi – na bogato!
Niska kaloryczność idzie tu w parze z prawdziwą skarbnicą składników mineralnych oraz witamin, zawierają m.in.:
- kwas foliowy tak ważny dla kobiet planujących ciążę, warto wiedzieć, że wspomaga też pracę układu krążenia, spowalnia proces starzenia i stymuluje regenerację uszkodzonych komórek,
- witaminy C i E oraz beta-karoten, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
- asparaginę, która wspiera pracę nerek,
- wapń, fosfor, potas – poprawiają kondycję kości i zębów, potas wspomaga działanie moczopędne,
- glutation – stymuluje odporność, wspiera działanie detoksykujące wątroby, działa przeciwnowotorowo,
- błonnik – poprawia pracę jelit,
- inulinę – prebiotyk niezbędny w produkcji pożytecznych bakterii jelitowych.
Szparagi na zdrowie!
Z takim składem szparagi wręcz muszą oddziaływać dobroczynnie na wiele obszarów naszego zdrowia:
- obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu, wzmacniają serce – m.in. dzięki zawartości roślinnych steroli,
- chronią drogi moczowe – dzięki właściwościom moczopędnym wspomagają leczenie infekcji dróg moczowych; asparagina odpowiada też za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu,
- są dobre na wzrok – m.in. za sprawą beta-karotenu, który wspomaga pracę oczu; witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten, wchodzi w skład barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka; zmniejsza też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, może hamować kseroftalmię (zespół suchego oka),
- mogą działać jak afrodyzjak, ponieważ zawierają fitoestrogeny – w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu.
Są też pewne przeciwwskazania, jeśli chodzi o szparagi w diecie – zawierają dużo puryn, a więc nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. W przypadku problemów z perystaltyką jelit mogą powodować wzdęcia.
Szparagi smakują!
Ugotowane, pieczone lub grillowane szparagi to idealny dodatek do sałatek, makaronów, pizzy, jajek sadzonych i omletów. Serwuje się je z roztopionym masłem, odrobiną soli morskiej, pieprzu i parmezanu. Można podać je z sosem np. beszamelowym, koperkowym i holenderskim. Zdrowa i smaczna jest też zupa szparagowa. Szparagi to uzupełnienie wielu dań głównych z mięsa lub ryby.
Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock