Morwa biała – prozdrowotne właściwości i zastosowanie

morwa biała

Prozdrowotne działanie roślin nie jest dziś jedynie dziedziną alternatywnej medycyny czy ziołolecznictwa. Coraz częściej ekstrakty roślinne znajdują zastosowanie w leczeniu albo wspomaganiu kuracji różnych schorzeń i dolegliwości. Doskonałym przykładem jest morwa, szczególnie jej odmiana, jaką jest morwa biała.

Morwa – pochodzenie

Morwa jest rośliną pochodzącą z Azji, a jej właściwości lecznicze są znane już od stuleci. Od lat jest ona także przedmiotem zainteresowania lekarzy, przemysłu farmaceutycznego, przede wszystkim z uwagi na zawartość substancji, które obniżają poziom cukru we krwi. W ojczyźnie morwy, czyli w Chinach, od wieków stosowano ekstrakt z jej liści, również u osób, które zmagały się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. W lecznictwie wykorzystywano najczęściej liście oraz korzenie tej jakże cennej rośliny, która pomaga chronić wiele narządów i może działać przeciwbólowo.

Morwa biała kontra cukrzyca

Dobroczynny wpływ w leczeniu i profilaktyce cukrzycy to zasługa zawartości pewnych substancji. Morwa biała ma w swoim składzie cenny alkaloid, który pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi. Znajduje się w liściach tej rośliny i działa spowalaniająco na rozkład skrobi na cukry proste (glukoza), co oznacza obniżenie poposiłkowej hiperglikemii. Morwa biała zawiera także kwercetynę, która pozytywnie wpływa na prawidłową gospodarkę węglowodanową (metabolizm węglowodanów). Hamuje powstawanie sorbitolu, który może osłabiać wiele narządów i układ nerwowy, zwłaszcza u osób zmagających się z cukrzycą. Kwercetyna chroni też przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co m.in. wspiera profilaktykę cukrzycy.

kwiat
Morwa biała- obniża poziom cukru we krwi

Morwa biała – profilaktyka i wsparcie leczenia innych chorób

Nie tylko diabetycy powinni korzystać z dobrodziejstwa morwy białej. Znane jest jej działanie wspomagające i zapobiegawcze w wielu innych schorzeniach i dolegliwościach:

Morwa biała i profilaktyka nowotworów – szczególne znaczenie ma tu zawartość ekstrakty metanolowego, który znajduje się w liściach rośliny. Hamuje wytwarzanie tlenku azotu, który może przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów.

Morwa i jej działanie przeciw miażdżycy – ze względu na zawartość antyoksydantów, morwa redukuje utlenianie lipoprotein LDL, co hamuje wzrost poziomu „złego cholesterolu” we krwi i obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Morwa a choroba Alzheimera – wciąż trwają badania nad zależnością między stosowaniem morwy białej a rozwojem tej groźnej, nieuleczalnej choroby. Ekstrakt z jej liści osłabia toksyczne działanie szkodliwych białek i może wspierać profilaktykę choroby Alzheimera.

Morwa kontra bakterie i wirusy – zawartość substancji, takich jak np. flawonoidy, sprawia, że ekstrakty z morwy pomagają zwalczać tak groźne bakterie jak gronkowiec złocisty czy salmonella i Shigella. Znane jest też działanie przeciwwirusowe preparatów na bazie morwy białej. Morwa biała działa również przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

Morwa biała i zbędne kilogramy – badania potwierdzają też, że ekstrakt z morwy wspomaga kuracje odchudzające. Pomaga redukować tkankę tłuszczową i jest skuteczny nawet przy dużej nadwadze.

Morwa biała – lepszy wzrok i sprawny mózg. Wyciąg z suszonych liści zawiera witaminy z grupy B -tiaminę (witamina B1), ryboflawinę, która usprawnia działanie układu nerwowego i pozytywnie wpływa na wzrok oraz witaminę B6, wspomagającą pracę układu krwionośnego. Z kolei witamina PP poprawia funkcjonowanie mózgu oraz serca.

kubek
Morwa pomaga leczyć i zapobiegać wielu chorobom

Morwa – jak stosować

Zawartość wielu cennych substancji sprawił, że rośliną zainteresował się przemysł farmaceutyczny. W aptekach można kupić wiele preparatów na bazie wyciągu z tej rośliny. Mogą być to suplementy, choć większą skuteczność zapewnia suszona biała morwa, która można zaparzać i wypijać jako herbatę. Dostępne są także smaczne przekąski – suszone owoce morwy białej, które można jeść same lub dodawać je do sałatek, jogurtów, deserów oraz płatków.

Preparaty z morwą zaleca się w wielu dolegliwościach, m.in. w przypadku:

  • anemii,
  • cukrzycy typu 2,
  • otyłości,
  • obfitych krwawień,
  • problemów naczyniowo-sercowych,
  • dolegliwości układu oddechowego.

Morwa – przeciwwskazania

Morwa jest rośliną bezpieczną, nie ma praktycznie żadnych szkodliwych działań. Przeciwwskazaniem może być jedynie indywidualna reakcja alergiczna oraz ciąża i karmienie piersią. Ponadto osoby, które są przewlekłe chore, powinny to skonsultować z lekarzem stosowanie preparatów z morwą, ponieważ, jak każda roślina lecznicza, może wchodzić w interakcje z lekami.

tea
Herbata z morwy – na odchudzanie i dla diabetyków

Jak zaparzać morwę?
Herbata przeciwcukrzycowa – należy zalać około 1 g liści morwy białej 100 ml gorącej wody (98°C) i odstawić do zaparzenia na ok. 3 do 5 minut. Herbata zaparzona w taki sposób pozwala zahamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie cukrów.

Zdjęcia: shutterstock, pixabay.com

Dodaj komentarz