Mała czarna to nie tylko ponadczasowa sukienka. W ten sposób nazywamy często codzienną, poranną kawę czy espresso wypijane w miłym towarzystwie, w ulubionej kafejce. Bez wątpienia kawa jest jednym z najpopularniejszych produktów i napojów na całym świecie. Szacuje się, że na skalę globalną wypijamy ponad 3 miliardy filiżanek każdego dnia.
Wielbiciele kawy ze… Skandynawii
Co ciekawe liderami w tej dziedzinie nie są wcale temperamentni Brazylijczycy, mimo, że ich kraj słynie z doskonałych gatunków kawy. Okazuje się, że prym w tej dziedzinie wiodą smakosze ze Skandynawii (spożycie powyżej 10 kg rocznie na mieszkańca). Dla porównania statystyczny Polak wypija zaledwie 2-3 kg kawy rocznie.
Kawa prosto… z krzewów
Kawa rośnie na krzewach…, ale napój, którym się tak delektujemy pozyskuje się na drodze specjalistycznych procesów suszenia, prażenia, wypalania, dzięki czemu z czerwonych owoców kawowca uzyskuje się aromatyczne, brązowe ziarna. Najbardziej znane gatunki kawy to Robusta i Arabica, z czego aż 70% światowej produkcji przypada na tę druga odmianę. Warto wiedzieć, że wbrew niesłusznym obiegowym opiniom, kawa jest bardzo zdrowa. Oczywiście dobra gatunkowo i pita z umiarem. Kawa znajduje też szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Dlaczego warto pić kawę
Poza tym, że uwielbiamy espresso, latte czy cafe lungo, kawa ma wiele właściwości, dzięki którym ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kawa jest przede wszystkim źródłem kofeiny. To jej główny i najbardziej znany składnik, który znajduje szerokie zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, pobudzających. Właśnie dlatego wypijamy poranna kawę i sięgamy po nią w pracy, kiedy potrzebny nam zastrzyk energii, wsparcie dla koncentracji i sił witalnych.
Kawa – na zdrowie
Zawarte w niej antyoksydanty mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Kwasy chlorogenowy i kawowy neutralizują wolne rodniki, wspomagają detoksykację i stymulują mechanizmy obronne, również w zakresie ochrony materiału genetycznego w komórkach.
Kofeina, teofilina oraz teobromina – te cenne składniki ziaren kawy skutecznie wspierają układ nerwowy, procesy myślowe, pobudzają, poprawiają pamięć oraz koncentrację.
Picie dobrej kawy uważa się za profilaktykę chorób Parkinsona i Alzheimera. Znów mamy tu do czynienia z dobroczynnym działaniem kofeiny, teofiliny oraz teobrominy.
Kofeina – główny składnik kawy – wspomaga także odchudzanie. Przyspiesza metabolizm, spalanie tłuszczów. Dotyczy to zarówno kawy wypijanej (oczywiście bez cukru i tłustej śmietanki), jak i kofeiny w kosmetykach.

Kawa – dla urody
Przede wszystkim kofeinę wykorzystuje w wielu kosmetykach przeciwstarzeniowych. Poprawia mikrokrążenie w skórze, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Zawarte w niej związki polifenolowe chronią witaminę C, poprawiają wygląd skóry, zapewniają jej gładkość i elastyczność. Kofeina niweluje również cienie pod oczami.
Kofeina to skuteczny spalacz tłuszczu, ponieważ hamuje namnażanie komórek tłuszczowych (lipogenezę), a stymuluje lipolizę, czyli rozpad komórek tłuszczowych. Jest też szeroko wykorzystywanym składnikiem kosmetyków zwalczających cellulit, ujędrniających i wygładzających skórę.
Co jeszcze? Otóż nasza ulubiona kawa wzmacnia włosy, a konkretnie kofeina, która stymuluje wzrost, zmniejsza ryzyko łysienia męskiego i chroni cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów.
Warto też we własnym zakresie przygotować aromatyczny peeling z kawy – z zaparzonych fusów, oliwki, cynamonu i cukru. Doskonale wygładza, ujędrnia i pozostawia wspaniały zapach oraz odcień skóry.

Oczywiście korzystając z dobrodziejstw u wybornego smaku kawy należy zachować umiar, pić dobre gatunki. Pamiętajmy także o tym, że są pewne przeciwwskazania, np. w przypadku osób borykających się z refluksem, chorobą wrzodową, ponieważ stymuluje wytwarzanie kwasu solnego.
Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock