Dobre jedzenie i doborowe towarzystwo. Weekendowy wieczór, miłe spotkanie w gronie przyjaciół. A może uroczystość rodzinna, jubileusz, przyjęcie urodzinowe. Właśnie przy takich okazjach na stole pojawia się dobre wino. Zamiast mocnych, ciężkich trunków czy dość banalnego piwa. Wybór odpowiedniego wina to temat rzeka i zawsze kwestia gustu, smaku. Na szczęście dobór kieliszków nie jest sztuką trudną, pod warunkiem że znamy pewne zasady.
Niezależnie od tego jakim winem uraczymy gości, kieliszki powinny być zawsze bezbarwne, bezwonne, z cienkiego szkła. Jak się okazuje nawet rodzaj zastosowanego szkła wpływa na doznania smakowe. Nieco szerszej wiedzy wymaga dopasowanie kieliszków do rodzaju, koloru, a nawet wieku wina.
Podstawowe zasady mówią o tym, że kieliszek do wina powinien być wypukły, o stosownym rozmiarze i kształcie, w zależności od rodzaju serwowanego trunku. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – okazuje się, że w pierwszej kolejności docierają do nas aromaty kwiatów i owoców, a dopiero potem zawarty w winie alkohol.
Kieliszki – do wyboru i koloru
Jak łatwo się domyślić właśnie z tego powodu bardziej aromatyczne i sensualne czerwone wina nalewa się do szerokich kieliszków. Szczególnie jeśli są to szlachetne, rocznikowe gatunki. Te powinno się pić z kieliszków o najbardziej szerokim dnie, właśnie po to, by delektować się tzw. bukietem. Warto również wiedzieć, że w przypadku degustacji win czerwonych nóżka kielicha powinna być dłuższa. Zależy nam bowiem na tym, aby nie dotykać czary kieliszka i nie zmieniać temperatury degustowanego trunku.
Białe wino nie jest tak bogate w aromaty jak esencjonalne czerwone gatunki. Dlatego w tym przypadku zaleca się nalewanie trunku do kieliszków wysokich, zwężających się, np. w kształcie tulipana. W ten sposób nie tracimy cennego aromatu. W przypadku białego wina kieliszek powinien mieć zawsze dłuższą nóżkę, ponieważ nie należy go ogrzewać.
Musujące wina serwuje się w kieliszkach długich, wąskich, zwężających się ku górze (tulip) albo tzw. flute (kształt eleganckiego… wiaderka). Dzięki temu na dłużej zatrzymamy przyjemnie musujące bąbelki i możemy cieszyć się owocowym aromatem
Kompromis czy złoty środek
A co jeśli nie mamy możliwości kolekcjonowania kompletów kieliszków o przeróżnych kształtach i wielkościach? Ciekawostką jest tzw. kieliszek ISO, który ma zdefiniowany kształt i wymiary. Dzięki temu jest stosowany do degustacji i ocen różnego rodzaju win.