Wybieramy najlepsze naczynia kuchenne

Od tego, jakie akcesoria znajdą się w naszej kuchni, zależy nie tylko smak przygotowywanych dzięki nim potraw. Materiały, z jakich zostały wykonane zgromadzone przez nas naczynia kuchenne, mają też wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, czy wiesz, które sprzyjają nam najbardziej, a jakie mogą okazać się szkodliwe i dlaczego.

Jak wybrać naczynia do kuchni?

Wchodzimy do sklepu z kuchennymi artykułami, oglądamy zgromadzone tam przedmioty i…wpadamy w zakłopotanie. Jak wybrać te najlepsze akcesoria i czym kierować się w czasie poszukiwań? Przede wszystkim zwracamy uwagę na ich przydatność. To, co znajdzie się w naszej kuchni, musi być łatwe w czyszczeniu. Nie zaszkodzi, gdy będzie wygodne w obsłudze. Zwróćmy też uwagę na ergonomiczne kształty, lekkość i stabilność. Idealne naczynia do kuchni powinny być też współgrać z kolorystyką zastosowaną w pomieszczeniu – chyba że jesteśmy miłośnikami kontrastów, wówczas nie musimy zbyt sztywno trzymać się tej zasady. Czy estetyka lub oryginalność są ważne przy takim wyborze? Wiele zależy od naszych osobistych preferencji, jednak pamiętajmy jednocześnie, by to, co przykuje naszą uwagę, było łatwe w utrzymaniu w czystości i zbyt szybko nie wyblakło lub  nie straciło swojej wyrazistości. Szukając niezbędnego wyposażenia do kuchni zwróćmy też uwagę na trwałość. Tę z kolei powinniśmy uzależnić od stanu finansów i po części naszych umiejętności kulinarnych.

Najlepsze naczynia kuchenne

Poszukując idealnych naczyń, powinniśmy kierować się tym, z czego zostały wykonane. Najbardziej polecanym materiałem jest wysokogatunkowa stal. Materiał ten cechują: kwasoodporność, trwałość na działanie wysokich temperatur oraz nierdzewność. Ich sporą zaletą stanowi uniwersalne zastosowanie – mogą posłużyć nie tylko do gotowania, ale i smażenia. Można z nich korzystać na różnego rodzaju palnikach. Warto sprawdzić też, czy interesujący nas przedmiot posiada dodatkowo warstwę chroniącą przed przywieraniem potraw. Szeroką ofertę tego typu naczyń posiada obecnie firma Philipiak, która wzbogaca swoje stalowe naczynia w wiele przydatnych funkcjonalności jak na przykład termometr w pokrywce czy nienagrzewające się uchwyty.

W naszej kuchni mogą też znaleźć się naczynia bambusowe. Charakteryzuje je głównie wysoka wytrzymałość, co zawdzięczają technologii ich wytwarzania. Włókna bambusa są bowiem poddawane prasowaniu ciśnieniowemu. Tym sposobem stają się one odporniejsze na uszkodzenia oraz działanie wilgoci. Poza tym szybciej schną. Niełatwo się tłuką, łamią czy pękają. Ich zaletą jest też lekkość, co ułatwia ich użytkowanie. Mogą przybrać naturalną barwę, ale w sprzedaży znajdziemy także naczynia sztucznie barwione, co nie obniża ich wytrzymałości. Innym polecanym surowcem, z którego nierzadko wytwarza się naczynia kuchenne to szkło. Jakie są ich mocne strony? Naczynia szklane łatwo utrzymać w czystości, poza tym nie przenikają zapachami oraz nie wchodzą w reakcje z jedzeniem. Szkło jest też materiałem antybakteryjnym i antyalergicznym. Niestety posiadają też swoje wady jak ciężkość i brak odporności na stłuczenie.

Reasumując – wybierając naczynia do kuchni, musimy kierować się przede wszystkim ich trwałością, ale i własnymi potrzebami. Pamiętajmy też, aby były jak najbardziej funkcjonalne – najlepiej, by umożliwiały obróbkę termiczną różnymi metodami lub były przystosowane do gotowania w systemie wieżowym. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko pieniądze za zakup dodatkowych naczyń, ale i sporo miejsca, co jest ważne w przypadku, gdy mamy niewielką kuchnię.

Dodaj komentarz