Blender to popularny i bardzo praktyczny sprzęt AGD. Za jego pomocą rozdrobnimy warzywa owoce, ale też orzechy, czy nawet kostki lodu. Przygotujemy w krótkim czasie sosy, koktajle, zupy krem czy składniki do sałatki. Bez wątpienia posiadanie blendera może nam bardzo ułatwić przygotowywanie posiłków dla całej rodziny, otworzy przed nami też możliwości tworzenia nowych dań. Przyda nam się zwłaszcza wtedy, gdy planujemy wprowadzić pewne zmiany w swoim żywieniu i szukamy nowych, zdrowszych przepisów. Posiadając dobry blender, mamy pewność, że przyrządzanie potraw nie będzie trudne i pracochłonne.
Na rynku dostępnych jest jednak wiele rodzajów blenderów. Każdy z nich różni się od siebie budową, mocą, przeznaczeniem i funkcjami dodatkowymi. Może nam być więc trudno wybrać jeden sprzęt. Co wziąć pod uwagę przy wyborze blendera?
Jakie blendery możemy kupić?
Zanim zdecydujemy się na konkretny model blendera, warto wcześniej zapoznać się z ofertą dostępną na rynku, a także opiniami o danym sprzęcie. Jeśli chodzi o sprzęt najbardziej atrakcyjny cenowo i prosty w użyciu, to prym wiodą blendery ręczne. Z kolei dla osób szukających sprzętu o wyższych parametrach i większych możliwościach, polecamy blendery kielichowe.
>> Jaki blender kielichowy będzie najlepszy?
Blendery ręczne
To najprostszy rodzaj blendera dostępny na rynku. Kupimy go już za kilkadziesiąt złotych. Blendery ręczne mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Różnią się między sobą przede wszystkim mocą, co przekłada się na szybkość rozdrabniania. Im mocniejszy blender, tym lepiej poradzi sobie z twardymi produktami. W sklepie dostępne są blendery ręczne o mocy od 500 do nawet 1200 W. Końcówka miksująco-rozdrabniająca jest ruchoma, możemy więc ją zdjąć do umycia, do wymiany ostrza lub do użycia innej końcówki. Co ważne, ruchome elementy blendera można myć w zmywarce, dzięki czemu mamy pewność dokładnego doczyszczenia sprzętu.
Blendery ręczne są często sprzedawane w zestawie, na przykład z końcówką do ubijania, wyrabiania ciasta czy pojemnikiem do miksowania z miarką, a nawet młynkiem do kawy. Mamy więc w jednym niewielkim wielofunkcyjnym urządzeniu prosty robot kuchenny. Nie zabierają zbyt wiele miejsca w szafkach, świetnie więc sprawdzą się w niewielkich kuchniach i aneksach, gdzie brakuje miejsca na trzymanie dużego robota.
Niemniej jednak blendery ręcznie mają ograniczoną moc – nadają się głównie do blendowania miękkich warzyw i owoców na zupy i koktajle. Natomiast nie poradzą sobie na przykład ze zmieleniem twardych orzeszków ziemnych na masło orzechowe.
Blendery kielichowe
Drugi rodzaj blenderów, który spotkamy na rynku, to blender kielichowy, czyli stacjonarny. Zbudowany jest z kielicha, wewnątrz którego znajdują się ostrza oraz urządzenia, w który wpina się kielich i po podłączeniu do prądu uruchamia. Ten rodzaj blendera nie wymaga pracy ręcznej, wystarczy ustawić go na stabilnym podłożu i włączyć. Blender kielichowy wyposażony jest od spodu w antypoślizgowe przyssawki, dzięki czemu mamy pewność, że podczas sprawy nie spadnie z blatu czy stołu.
Blender kielichowy cieszy się dobrymi opiniami wśród użytkowników, gdyż daje znacznie większe możliwości niż ręczny. W sklepie dostępne są modele o mocy od 500 do 1500 W. Test blenderów kielichowych o różnych mocach wykazał, że z powodzeniem poradzą sobie z rozkruszeniem lodu, rozdrobnieniem twardych warzyw, zamrożonych owoców, a także orzechów. Można w nim przygotować koktajle, masło orzechowe, a nawet chałwy. Dla osób, które dbają o zróżnicowaną dietę i wolą sami przygotowywać posiłki od podstaw, blender kielichowy okaże się bardzo przydatnym narzędziem w kuchni.
>> Blender kielichowy – jaki wybrać?
Niemniej jednak blendery kielichowe mają też wady. Są zdecydowanie większe od ręcznych, a kielich jest dość wysoki, więc zabierają sporo miejsca. Schowanie ich w szafce kuchennej może okazać się kłopotliwe. Poza tym im większa moc sprzętu, tym głośniej pracuje, co dla niektórych bywa irytujące. Może to przeszkadzać zwłaszcza młodym mamom, gdyż hałas może obudzić śpiące dziecko.
Poza tym uciążliwe bywa jego mycie po użyciu. Kielich jest dość wysoki, może więc być nieporęczny w myciu. A w okolicach ostrzy posiada trudnodostępne zakamarki, w których szczególnie chętnie gromadzą się resztki jedzenia i trudno się ich pozbyć.
Blender ręczny czy kielichowy – co wziąć pod uwagę?
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się zakupić blender ręczny czy kielichowy, musimy zwrócić szczególną uwagę na dwa parametry.
Po pierwsze, bardzo istotna jest moc urządzenia. Od niej zależy, jak długo sprzęt może pracować nieprzerwanie oraz jak twarde produkty będzie w stanie rozdrobnić. Naturalnie, im wyższa moc blendera, tym lepiej będzie sobie radził oraz nie ulegnie przegrzaniu po kilku minutach. Co za tym idzie, czas blendowania będzie krótszy.
Po drugie, weź pod uwagę komfort użytkowania. Nawet najnowocześniejszy sprzęt kuchenny okaże się bezużyteczny, jeżeli nie będzie do niego przekonani lub nie będziemy wiedzieli, jak z niego korzystać. W przypadku blenderów ręcznych warto sprawdzić, jak interesujący nas model leży w dłoni, czy ma ergonomiczny kształt, czy nie jest za ciężki. Wszystko to będzie miało wpływ na późniejsze użytkowanie blendera. Często też się zdarza, że podczas rozdrabniania produkt rozchlapuje się poza miskę, w którym się znajduje. Aby tego uniknąć, warto od razu dokupić do blenmdera specjalną pokrywkę.
Wcześniejsze przeanalizowanie tego typu czynników sprawi, że będziemy zadowoleni z zakupu, a blender nie trafi w kąt szafki, lecz stanie się naszym najlepszym przyjacielem w kuchni. Warto również porównać oferty różnych sklepów, a także zasięgnąć opinii innych użytkowników, zwłaszcza, gdy decydujemy się na droższy model z dodatkowymi funkcjami.