Jak wybrać płytę i piekarnik?

Podczas wyposażania kuchni w nowym domu lub mieszkaniu oraz przy planowaniu remontu warto znać główne kryteria wyboru płyty kuchennej oraz piekarnika. Są to m.in. wygoda użytkowania, wysokość generowanych rachunków czy łatwość konserwacji urządzenia. Kamila Prałat, ekspertka polskiego producenta sprzętu AGD – firmy SOLGAZ – podpowiada, na co szczególnie zwrócić uwagę przy doborze nowej płyty i piekarnika.

W zależności od naszych wymagań i możliwości finansowych, możemy wybrać urządzenia, które stanowić będą doskonałe dopełnienie kuchni. Takie energooszczędne, nowoczesne i łatwe w obsłudze sprzęty AGD wzbogacają również pomieszczenie swym wysoce estetycznym wyglądem, wpasowując się w każdy rodzaj aranżacji. Na jakie jednak aspekty szczególnie zwracać uwagę, gdy marzy nam się nowa płyta grzewcza i piekarnik?

Trzy oblicza płyt kuchennych

Na rynku mamy do wyboru 3 rodzaje płyt – elektryczne, indukcyjne oraz gazowe. Różni je od siebie nie tylko paliwo, ale również wiele charakteryzujących je funkcji. Pierwsza z nich – czyli płyta elektryczna – stanowi aktualnie najwolniej nagrzewające się, a co za tym idące najwolniej przygotowujące posiłki rozwiązanie dostępne na rynku. Płyta, która długo się nagrzewa, tym samym wolno oddaje ciepło garnkom. Mimo tego, tego typu kuchenki nadal cieszą się dużą popularnością, gdyż klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się wyglądem tego rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami.

W przypadku drugiego rozwiązania, czyli popularnej indukcji, również nie należy ono do najtańszych w eksploatacji urządzeń. Poza dużym poborem energii elektrycznej, właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni dedykowanych tym rozwiązaniom. Warto jednak wspomnieć, że z drugiej strony jest to najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Dodatkowo ich dużą zaletą jest również nowoczesny wygląd oraz łatwość w czyszczeniu.

– Wadą płyt indukcyjnych są przede wszystkim problemy związane z instalacjami elektrycznymi spotykanymi w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie możemy w pełni wykorzystać mocy płyt indukcyjnych lub ich po prostu zainstalować. W efekcie – to nowoczesne rozwiązanie słabej grzeje i pobiera więcej energii. – mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.

Ostatnim rozwiązaniem są płyty gazowe. Niestety, ich tradycyjne wersje również mają swoje wady. Zaliczamy do nich trudności w czyszczeniu wystających palników, do których trudno jest się dostać oraz generowanie dużej ilości pryskającego podczas gotowania tłuszczu, osadzającego się na samej płycie kuchennej, a także i na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Z racji wystających palników i otwartego płomienia do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo podpalenia leżącej w bliskiej odległości ścierki. Alternatywą łączącą tradycyjny i tani w użyciu gaz z bezpiecznym i łatwym użytkowaniem są płyty „gaz pod szkłem” polskiej firmy SOLGAZ. Zużywają one do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, a dzięki spalaniu w bardzo wysokiej temperaturze, nie trzeba się martwić osadami z tłuszczu. Płyty kryjące gaz pod taflą szkła oferują także nowoczesny design znany z kuchenek indukcyjnych czy elektrycznych i to bez wystających rusztów, które trudno doczyścić.

– Pozbawiona rusztów, gładka tafla płyt gazowych SOLGAZ umożliwia utrzymanie czystości, a intuicyjny panel sterowania ułatwi obsługę urządzenia. W trosce o komfort i bezpieczeństwo użytkowników, rozwiązanie to zostało wyposażone w szereg funkcji usprawniających proces gotowania oraz zabezpieczenia – na przykład blokada rodzicielska lub opcja Stop&Go, wstrzymująca chwilowo grzanie. – wyjaśnia ekspertka firmy SOLGAZ.

Dodaj komentarz