Pierś z kurczaka – przepisy i wartość odżywcza

Mięso drobiowe często gości na naszych stołach. Wynika to zarówno z jego walorów smakowych, wartości odżywczych, jak i wyjątkowej uniwersalności. Przepisy na pierś z kurczaka, zalecaną również przez dietetyków, sprawdzą się na każdą okazję – od codziennego obiadu, po eleganckie menu. W swojskich daniach i w tych inspirowanych kulinariami z różnych stron świata.

Po pierś z kurczaka warto sięgać z wielu względów. Zapewnia nam łatwo przyswajalne białko, a przy tym ma bardzo mało kalorii. Jest zatem idealna i dla sportowca i dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Jest źródłem witamin i składników mineralnych (m.in. witaminy z grupy B, żelazo, selen, magnez, cynk, potas).

danie
Pierś z kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów

Wielkim walorem mięsa drobiowego jest szerokie spektrum potraw, które można z niego przygotować. Oczywiście będzie to cała gama zup, od swojskiego rosołu po orientalne zupy. Nasza pierś z kurczaka to przepisy na sałatki, dania z grilla, pieczone, duszone, panierowane i dietetyczne.

rosół
Najlepszy rosół z drobiowego mięsa

 

zupa
Wyśmienita zupa orientalna

Dania z drobiu i dietetyczna pierś z kurczaka będą zdrowe , smaczne i pożywne o ile będą dobrej jakości, takie mięso zapewnia nam marka Kurczak Zagrodowy (naturalny chów, roślinne pasze bez GMO, niewielkie gospodarstwa). Przy okazji na stronie internetowej producenta znajdziemy wiele inspirujących potraw, w tym przepisy na pierś z kurczaka w różnych odsłonach.

racuszki
Racuszki z kurczaka zagrodowego z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem i sosem ziołowym

 

 

zawijasy
Piersi kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku

 

 

grillowana
Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami

 

 

filety
Fileciki z kurczaka zagrodowego z sosem jogurtowym i szczypiorkiem

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, zagrodowy.pl

Dodaj komentarz