Istnieje wiele dań, które można przyrządzić na szybko w domowym zaciszu. I choć czas jest pojęciem względnym, to nie każdy lubi spędzać w kuchni długie godziny. W takim przypadku warto znać kilka przepisów na smaczne oraz przede wszystkim szybkie dania, które pozwolą zaspokoić nie tylko głód, ale także i kubki smakowe. Co więc możemy przyrządzić w krótkim czasie i bez stresu, że wynik naszych działań będzie nam nie smakował? Poznaj najpopularniejsze dania na szybko.
Dania na szybko – przydadzą się jajka!
Jednym z najpopularniejszych oraz najszybszych dań, które można zrobić w kuchni, jest jajecznica. I choć tak kojarzona jest głównie z czymś, co jada się na śniadania, to nic nie stoi na przeszkodzie, by jajecznicę zjeść też na obiad czy kolację. Zazwyczaj w każdej kuchni znajdziemy kilka jajek i masło, a to już wystarczy do tego, by przyrządzić szybkie danie. Istniej kilka sposobów na to, by zrobić jajecznicę, a każdy z nich jest mimo wszystko inny. Jedna z wersji zakłada rozbijanie jajek na rozgrzaną już patelnię i mieszkanie ich dopiero wtedy. Warto jednak rozbić jajka do niewielkiej miseczki i tam jej jeszcze rozmieszać. To pozwoli uniknąć grudek oraz będzie można odpowiednio wcześniej sprawdzić, czy przypadkiem nie dostała się do środka jakaś skorupka. Warto dodać do tego odrobinę mleka, bo wtedy jajecznica będzie bardziej „puszysta”. I pamiętajmy o tym, by solić danie już po podaniu lub na chwilę przed zdjęciem go z patelni, a nie na początku, żeby mieć pełną kontrolę nad smakiem jajecznicy
Szybkim i tanim daniem są także jajka sadzone, choć można powiedzieć, że to już „wyższa kultura gotowania”. Nie jest zadaniem prostym zrobić idealne jajka sadzone, ale to kwestia wprawy, by te wychodziły spod naszej ręki jak w restauracji. Kluczami do sukcesu będą dobre rozgrzana patelnia oraz niewielka ilość tłuszczu (najlepiej masła). Należy także pamiętać, by nie trzymać jajek na ogniu zbyt długo, bo wtedy żółtko ścina się do końca, a w sadzonych nie o to chodzi.
Kolejnym daniem, które można przygotować praktycznie w każdej kuchni, a jednocześnie będzie smakowało i powstanie szybko, są tosty. Nie trzeba mieć do ich stworzenia tostownicy – wystarczy piekarnik. Kawałki chleba tostowego wystarczy posmarować niewielką ilością masła, dodać na nie ulubione dodatki (np. szybkę, ser lub pomidora) i włożyć do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni) na kwadrans. Warto jednak obserwować, jak przebiega cały proces, by przypadkiem takich tostów sobie nie przypalić.
Co zrobić, gdy kuchnia jest pusta?
Jednak jeżeli w ogóle nie mamy w naszej kuchni nic, co nadawałoby się do gotowania lub pieczenia, warto rozważyć opcję… zamówienia jedzenia. Tutaj pierwsze co przychodzi na myśl, to oczywiście pizza. Jeżeli jesteśmy w nowym dla siebie miejscu (np. na wakacjach czy dopiero się wprowadziliśmy), warto skorzystać ze znanej „sieciówki”. Wtedy możemy liczyć na to, że jakość przygotowanej tam pizzy będzie odpowiednia, a poza tym, nie trzeba będzie na nią długą czekać. Rzadko kiedy czas dowozu jest dłuższy niż 30-40 minut. Jak więc widać, zawsze jest jakiś sposób na to, by szybko zjeść coś dobrego.