Drób, a zwłaszcza kurczak to delikatne w smaku i łatwe w obróbce mięso. Świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Dlatego można z niego przygotować szereg pysznych dań. Także tych lekkich, po które z chęcią sięgną osoby na diecie lekkostrawnej czy odchudzającej. Dzisiaj podpowiemy, jakie dania z kurczakiem można przygotować na różne okazje.
Pyszne roladki z kurczaka na urodziny dziecka
Dzieci zazwyczaj nie trzeba przekonywać do dań z kurczakiem. Mięso to można również wykorzystać jako element menu na dziecięce urodziny. Idealnym rozwiązaniem będą tutaj delikatne roladki z piersi kurczaka z dodatkami. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- kilku filetów z piersi kurczaka (względnie możesz też wykorzystać tu filety z piersi indyka) – najlepiej w podwójnej liczbie odpowiadającej liczbie zaproszonych gości;
- serka twarogowego bezsmakowego;
- kilku rzodkiewek;
- kilku świeżych ogórków;
- główki sałaty;
- szczypiorku;
- kilku gotowanych na twardo jajek;
- soli i pieprzu – do smaku.
Filety drobiowe upiecz w piekarniku – tak będzie najszybciej. Następnie odstaw, by ostygły. W tym czasie przygotuj twarogowy farsz, mieszając serek z ogórkami, rzodkiewką, szczypiorkiem i posiekanym drobno jajkiem. Kiedy mięso ostygnie – pokrój je na jak najcieńsze plasterki i każdy posmaruj nadzieniem. Ostatni krok to wykonanie mięsnych ruloników. Aby uatrakcyjnić ich wygląd, możesz je przewiązać przez środek „wstążeczkami” ze szczypiorku. By roladki lepiej smakowały, przygotuj sos jogurtowy lub pomidorowy.
Lekkie sałatki na otwarcie sezonu grillowego
Wśród lekkich dań drobiowych nie może zabraknąć propozycji idealnych na grill-party w ogrodzie z grupką przyjaciół. W tym przypadku warto sięgnąć po grillowaną pierś z kurczaka. Można ją zaserwować w wersji lekkiej i smacznej sałatki, inspirując się tym przepisem: https://zagrodowy.pl/przepisy/grillowana-piers-z-kurczaka-z-zielonymi-szparagami.
Jej przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Grillowana pierś z kurczaka może też pojawić się w sałatce w towarzystwie: ananasa z puszki, pestkami słonecznika oraz słodkim sosem na bazie jogurtu greckiego i miodu. Czas spędzany w gronie przyjaciół podczas ogrodowego party możesz też urozmaicić sałatką z gotowanej piersi kurczaka. Połącz ją z surową czerwoną słodką papryką; ananasem z puszki; mixem sałat. Całość wymieszaj z sosem jogurtowo-musztardowym. Jeżeli szukasz małej odmiany, zawsze możesz zastąpić kurczaka – indykiem.
Lekkie dania z kurczaka na rodzinną uroczystość
Niektórzy twierdzą, że żadna udana rodzinna uroczystość nie może się obejść bez sałatki. W tym przypadku możesz ją przygotować z makaronu typu świderki. Gdy chcesz wprowadzić nutkę orientu – wykorzystaj makaron sojowy. Pozostałe składniki to: warzywa surowe bądź upieczone w piekarniku – typu papryka, cukinia, bakłażan; warzywa kroimy w kostkę;
- pierś z kurczaka – upieczona lub ugotowana i pokrojona w kostkę;
- kukurydza z puszki – odsączona;
- majonez – lekki;
- jogurt grecki;
- ulubione przyprawy.
Gdy połączysz makaron z mięsem, kukurydzą i warzywami, wystarczy całość przyprawić oraz wymieszać dokładnie z sosem majonezowo-jogurtowym. I gotowe.
Prócz „królowej stołu”, warto podać też gościom coś na ciepło. Możesz na przykład zaserwować im kotlety z piekarnika, ale nie takie zwykłe. Na kilka godzin przed usmażeniem umieść filety drobiowe w marynacie. Przygotuj ją z następujących składników:
- jogurt grecki – duży kubek;
- przyprawa typu Kucharek – 1 łyżka;
- słodka papryka – 1 łyżeczka;
- pieprz mielony – 1 łyżeczka;
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka;
- natka pietruszki – pół pęczka.
Po zamarynowaniu kotlety obtocz w jajku (użyj tu 2 całych jaj) i bułce tartej z mąką orkiszową lub inną mąką pełnoziarnistą (proporcje – 1 szklanka mąki i 1 szklanka bułki). Kotlety wyłóż na papier do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180st. Od czasu do czasu – sprawdzaj czy mięso już się upiekło i przełóż na drugą stronę. Kotlety możesz podać z puree ziemniaczanym.
Dania z kurczakiem „w romantycznym wydaniu”
Kurczaka możesz też wykorzystać, kiedy chcesz zaprosić swoją drugą połówkę na romantyczną kolację. Proponujemy tu dość klasyczne rozwiązanie, ale proste i szybkie w przygotowaniu. Co będzie Ci potrzebne? Oto lista składników:
- 2 piersi z kurczaka – pokrojone w sporą kostkę i usmażone na patelni (lub w piekarniku);
- bagietka pełnoziarnista lub tostowy chleb pełnoziarnisty – pokrój go na niewielką kostkę i wrzuć na kilka chwil na patelnię;
- sałata lub miks sałat.
Całość musisz ze sobą po prostu wymieszać w głębszej misce. Odstaw na chwilę. W międzyczasie z następujących składników przygotuj sos:
- jogurt grecki;
- majonez;
- musztarda;
- czosnek.
Gdy już mięso i grzanki „przegryzą się” z przyprawami, wtedy dodaj sos i wymieszaj. Do sałatki proponujemy białe półwytrawne wino.
Inna propozycja to… czarny makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Całość możesz oprószyć startym parmezanem. Jak przygotować to danie?
Usmaż kurczaka z dodatkiem: soli, pieprzu i czosnku oraz suszonych pomidorów (te ostatnie dodaj pod koniec smażenia). Kurczaka odstaw, by ostygł. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju; następnie dodaj: czosnek, kurkumę, przyprawę curry oraz 100 g szpinaku (może być mrożony). Całość podsmaż przez kilka minut. Mięso pokrój na sporą kostkę i połącz ze szpinakiem. Ugotuj czarny makaron w osolonej lekko wodzie. Na talerz wyłóż makaron, a na niego kurczaka ze szpinakiem i pomidorami; całość oprósz parmezanem.
Tutaj proponujemy czerwone wino.
Lekkie dania z kurczakiem – przekąski idealne na domówkę
Gdy planujesz domówkę, również możesz uraczyć swoich gości kurczakiem w imprezowym wydaniu. Przygotuj proste przekąski, które z pewnością przypadną im do gustu. Oto kilka prostych propozycji.
PIĘTROWE MINI-KANAPKI
Składniki:
- pieczywo tostowe pełnoziarniste;
- szynka drobiowa lub ugotowana pierś z kurczaka i pokrojona na grubsze plastry;
- żółty ser mozzarella – kroimy ją w grubsze plasterki;
- papryka czerwona;
- liście szpinaku;
- jogurt grecki – z dodatkiem soli i pieprzu, by zmienić nieco jego smak.
Chlebek smarujemy jogurtem. Na niego kładziemy kolejno: szynkę, żółty ser, paprykę, szpinak. Powstałe kanapki – kroimy na małe kwadraty i spinamy wykałaczkami.
ROLADKI Z SZYNKI DROBIOWEJ Z PASTĄ JAJECZNĄ
Składniki:
- szynka w plastrach – z kurczaka lub indyka;
- ser żółty mozzarella plus gotowane jajko na twardo plus serek twarogowy smakowy – całość mieszamy dokładnie i doprawiamy ulubionymi przyprawami;
- oliwki.
Plastry szynki nadziewamy pastą. Następnie kroimy po skosie. Dekorujemy oliwką i spinamy całość wykałaczkami.
Mamy nadzieję, że wykorzystasz którąś z naszych propozycji. Możesz też zainspirować się nimi do przygotowania własnych dań. Życzymy smacznego i dobrej zabawy.