Termogeniki to pojęcie znane osobom aktywnym fizycznie i odchudzającym się. Są to związki chemiczne przyspieszające przemianę materii i podnoszące nieco temperaturę ciała, co skutkuje szybszym metabolizmem i spalaniem tłuszczu. Termogeniki znajdziemy też naturalnie w żywności, nie tylko w suplementach.
Zwiększenie termogenezy to jeden ze sposobów na spalanie tkanki tłuszczowej. Osiągamy to poprzez ćwiczenia i spożywając odpowiednie produkty stymulujące metabolizm.
Poznaj naturalne termogeniki
Mango afrykańskie
Zawiera specyficzne polifenole hamujące tzw. hormony otyłości (insulinę i leptynę), zapobiegają też napadom wilczego głodu.
Guarana
Zawiera guaraninę działającą podobnie do kofeiny (dłużej, bo ok. 6 godzin), stymuluje układ nerwowy – podwyższa termogenezę.
Karczochy i zielona kawa
Zawierają kwas chlorogenowy, który stymuluje procesy lipolizy (spalanie zmagazynowanej tkanki tłuszczowej).
Zielona i czerwona herbata
Zawierają wiele aktywnych substancji (m.in. katechiny), które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Kofeina
Znana jako środek pobudzający i stymulujący spalanie tłuszczu, dzienna dawka 300mg działa termogenicznie.
Ostre przyprawy
Imbir, curry, pieprz cayenne, czosnek czy cynamon, zawierają m.in. kapsaicynę, gingerol, kurkuminę. Wrażenie pieczenia zapewnia termogenezę.
Witamina C
Stymuluje produkcję L-karnityny odpowiedzialnej za szybsza termogenezę. Kwas askorbinowy bierze udział w produkcji kolagenu (poprawia napięcie i elastyczność skóry).
Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock