Kawa to jeden z tych napojów, który od dawna kojarzy się z dorosłością. To kawę pija się na spotkaniach z przyjaciółmi i to od tego napoju zaczyna się dzień pracy. I również w ciągu dnia, kubki z kawą pojawiają się na naszych biurkach i towarzyszą nam czasem do późnych godzin wieczornych. Jakie są więc właściwości kawy i samej kofeiny?
Co warto wiedzieć o kawie?
Kawa w różnej formie była spożywana przez ludzi od tysięcy lat. Same ziarna kakaowca były wykorzystywane już w I wieku przed naszą erą, a obecnie trudno sobie wyobrazić, żeby kawa nie stanowiła dla większości społeczeństwa czegoś naturalnego. Tak ogromny sukces, sam napój zawdzięcza swoim wyjątkowym właściwościom. A dokładniej właściwościom samej kofeiny, która znajduje się w ziarnach kawy. Przez całe wieki, naukowcy nie widzieli, czym w ogóle jest sama kofeina. Dopiero w XIX wieku udało się zbadać ten związek, który dodawał ludziom energii.
Kofeina to organiczny związek chemiczny alkaloidu purynowego, który znajduje się w nie tylko w ziarnach kawy, ale również w innych roślinach. Ten związek odpowiedzialny jest m.in. za stymulację ludzkiego mózgu. Dlatego też uważa się, że kawa stymuluje myślenie, a jej właściwości pobudzające sprawiają, że często kojarzona jest z napojem, który wlewa się w siebie rano. Jednak samą kofeinę możemy znaleźć także w herbacie, ale również w niektórych napojach gazowanych. Kofeinę znajdziemy także w kakao, choć nie w takiej ilości, jak ma to miejsce w kawie.
Właściwości kawy
Właściwości kawy to tak naprawdę właśnie właściwości kofeiny. I choć sama kofeina zaliczana jest do środków psychoaktywnych, to posiada wiele bardzo pozytywnych cech. Spożywanie dużej ilości kawy sprawia, że możemy stać się bardziej skoncentrowani i mniej zmęczeni. Kilka filiżanek mocnego espresso może sprawić, że energii nie zabraknie nam na cały dzień. Warto jednak wiedzieć, że w zależności od rodzaju kawy, który pijemy, ilość kofeiny w niej będzie inna.
Przyjmuje się, że w arabice stężenie kofeiny wynosi około 1,5 procent, ale już w robuście jest to około 4 procent. Widać więc, że w zależności od tego, jaki rodzaj kawy piejmy, ilość kofeiny, która trafi do naszego organizmu, będzie zupełnie inna. Dużo także zależy od samych ziaren kawy oraz tego, jak mocno będą one wypalone. Im słabiej, tym więcej kofeiny będą zawierały. Trudno więc jednoznacznie powiedzieć, ile kofeiny jest w jednym kubku kawy.
Ile kawy można wypić dziennie?
Różne badania nad kawą sprawiały, że przez lata trudno było jednoznacznie odpowiedzieć na to, ile kawy można wypić dziennie. Przyjmuje się, że na kilogram ciała przyjmuje się 6 mg kofeiny dziennie. Dzienna dawka powinna więc wahać się między 400, a 600 mg dla dorosłej osoby. Jak przekłada się to na liczbę kubków kawy dziennie? Daje to nawet 5 filiżanek espresso, które nie powinny nam zaszkodzić. Oczywiście, dobrze nie przesadzać z ilością kawy, ponieważ zbyt duża jej dawka może prowadzić do skoków ciśnienia i gorszego samopoczucia. Wszystko z umiarem.
Warto wiedzieć, że kofeinę da się przedawkować. Nie jest to łatwe, ale na wszelki wypadek lepiej znać objawy przedawkowania kawy.