Pizza to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Lubimy ją głównie za uniwersalność i wyjątkowy smak. Najważniejszy składnik, który nadaje plackowi wyrazistości to przyprawa do pizzy. Chociaż każdy z miłośników tego przysmaku ma swój ulubiony dodatek, to sprawdźmy, co mają do powiedzenia na ten temat specjaliści od jego wyrobu.
Krótka historia pizzy
Niemal w każdej książce kulinarnej przeczytamy, że trudno o bardziej lubiane na całym świecie i wszechstronne danie niż pizza. Jej pochodzenie przypisywane jest Włochom, a dokładniej mówiąc neapolitańskim biedakom. To oni jako pierwsi wpadli na pomysł przyrządzenia dania szybkiego, smacznego i sytego jednocześnie. Jego skład był niezwykle prosty, a stanowiły go: przaśne placki chlebowe z różnymi lokalnymi dodatkami. Zazwyczaj były to: pomidorki, oliwa, zioła oraz małe raczki, małże czy ryby. Danie to szybko rozprzestrzeniło się na całą Italię. Z czasem zaczęto wymyślać coraz to nowsze jej odmiany i rodzaje. Wreszcie pizza wyemigrowała z Italii wraz z jej mieszkańcami i doczekała się licznych wariacji smakowych. Za każdym razem to inna przyprawa do pizzy decyduje o jej wyrazistości.
Przyprawa do pizzy – która najlepsza?
Chociaż każdy z nas posiada własne upodobania smakowe, to istnieją też uniwersalne dodatki, które decydują o tym, czy placek oczaruje smakiem i uwiedzie aromatem kosztujących go. Dowiedzmy się więc, jakie dodatki do pizzy są tymi najczęściej stosowanymi przez kuchmistrzów. Na plan pierwszy wysuwa się bazylia. To przyprawa, która idealnie komponuje się z sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Bazylia lubi również towarzystwo warzyw, dlatego też wykorzystywana jest nie tylko jako jadalna dekoracja, ale również w formie dodatku do sosu czy bukietu sałatek podawanych wraz z pizzą.
Inna równie często stosowana przyprawa do pizzy to oregano. Ono również doskonale komponuje się z bazą pomidorową, ale także z czosnkiem czy tymiankiem, które zazwyczaj wzbogacają smak sosów do pizzy. Na tej stronie: http://www.przyprawowy.pl/rozmaitosci/najlepsze-przyprawy-do-pizzy.html znajdziecie jeszcze więcej – bardziej lub mniej znanych przypraw do Waszego ulubionego placka. Prócz tego będziecie mogli poczytać także o pochodzeniu i zastosowaniu większości kuchennych przypraw. Być może wiedza ta stanie się dla Was inspiracją do własnych kulinarnych eksperymentów czy poszukiwań.
Najbardziej popularne dodatki do pizzy
Jednak same przyprawy to nie wszystko. Co dodać do pizzy poza ziołami? Specjaliści od tego dania twierdzą, że naprawdę dobrą pizzę można zjeść jedynie wtedy, gdy znajdą się na niej: odpowiednio doprawiony sos pomidorowy, oryginalna mozzarella oraz same świeże składniki pozyskiwane od zaufanych wytwórców. Tej prostej zasadzie od lat hołduje między innymi sieć pizzerii Domino, dzięki czemu jej pizze stały się najsmaczniejszymi wśród entuzjastów i miłośników tego dania, a lokale najczęściej odwiedzanymi. Pizzermani z Domino’s podkreślają też, że aby pizza nigdy się nie znudziła, warto z nią eksperymentować, co sami też praktykują, serwując swoim gościom co jakiś czas oryginalne kompozycje. Możecie się z nimi zapoznać, sprawdzając menu na stronie: http://www.entuzjascipizzy.pl/ , zwracając uwagę na takie propozycje jak: Mamma Mia – czyli pizza z ziemniakami i rozmarynem czy Góralska Fantazja, w której znalazły się ser z żurawiną oraz pyszna wędzona szynka.
Reasumując – tak naprawdę trudno jednoznacznie wskazać, jakie dodatki czy przyprawy do pizzy są tymi najlepszymi, a to z tej prostej przyczyny, że każdy z nas ma własne preferencje smakowe. Jednak nie podlega dyskusji jedno, że istnieją takie jej składniki, bez których może stać się ona tylko zwykłym drożdżowym plackiem. Należy też pamiętać – zarówno w czasie zamawiania, jak i domowego przyrządzania pizzy – aby nie przesadzić z ilością dodatków, które powinny się wzajemnie uzupełniać, a nie ze sobą konkurować. Smacznego!