Na zdrowie i smacznie – kurczak w diecie

Dania mięsne są obecne w diecie wielu osób, zapewniają wartości odżywcze, są źródłem cennych witamin i minerałów. Mięso drobiowe, w tym głównie kurczak, stanowi wybór na który decyduje się coraz więcej konsumentów, stawiając na delikatne i dużo chudsze białe mięso.

Kurczak na polskich stołach

Oczywiście nie bez znaczenia są nasze kulinarne tradycje oraz walory smakowe potraw z kurczaka. W wielu domach rosół jest nadal tradycyjną niedzielną zupą. Z kolei nawet małego niejadka łatwiej namówić na dobrze przyrządzoną, delikatną pierś z kurczaka, niż na inne gatunki mięs. W naszej kuchni od pokoleń królują pieczone udka w menu obiadowym,  na suto zastawionych stołach świątecznych często pojawia się np. kurczak faszerowany. Nie stronimy też od lżejszych przepisów – na delikatne roladki, sałatki z dodatkiem chudego mięsa drobiowego itp. No i oczywiście grillowanie, które wiosną i latem jest mocnym punktem weekendowych spotkań. Również w tym przypadku, chudsza i smaczna pierś z kurczaka czy soczyste udka, śmiało konkurują z mięsem wieprzowym i innymi wyrobami.

rosoł
Rosół na kurczaku – najlepsza polska tradycja

Kurczak – na zdrowie

Promując dania z kurczaka warto oczywiście podeprzeć się informacjami na temat wartości tego mięsa. Otóż jest ono źródłem tak ważnych składników jak:

  • witaminy B12, B3, B6.
  • cynk,
  • selen,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas.
pierś z kurczaka
Chude mięso z kurczaka – smaczne i zdrowe

Bardzo istotne w kontekście zdrowej, zbilansowanej diety, jest również białko i to naprawdę wartościowe i dobrze przyswajalne. Jest to ważne szczególnie w przypadku młodzieży i dzieci, które tego białka potrzebują do prawidłowego rozwoju, ale również osób aktywnych fizycznie czy na diecie odchudzającej. Szczególnie, że mięso z kurczaka zawiera bardzo mało tłuszczu (warto pozbawić je skórki, w której jest najwięcej tłuszczu). Oczywiście kurczak dostarcza  przede wszystkim zdrowe i potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy NNKT.

Oczywiście warto wybierać kurczaka z dobrych, pewnych źródeł, np. firmy Drosed, która deklaruje, że jest on produkowany ze specjalnym uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego.

kurczak
Dobra jakość przede wszystkim

 

 

Zdjęcia: drosed.com.pl, pixabay.com, shutterstock

Dodaj komentarz