Pizza – pokusa nie do odparcia, królowa potraw na wynos, symbol włoskiej kuchni, danie znane pod każdą szerokością geograficzną. Pizza to również setki kalorii i smakołyk teoretycznie nieodstępny przy niektórych dietach np. wegańskiej, bezglutenowej czy bezlaktozowej. Oczywiście potrzeba matką wynalazku, mamy zatem domowe przepisy i pizzerie, które serwują już wypieki na bezglutenowych mieszankach, bez sera lub z wegańskimi zamiennikami. Jak się jednak okazuje pizza może dziś smakować i prezentować się absolutnie niebanalnie.
Pizza niejedno ma imię
Mając w planach podjęcie wegańskich gości zaczęłam poszukiwać przepisów na pizzę, którą mogłabym ich poczęstować. Muszę przyznać, że trafiłam na wiele interesujących i apetycznych propozycji – pizzę z wegańską mozzarellą czy vege pepperoni… tak, tak są takie cuda. Mnie jednak zainteresowały naprawdę wyjątkowe pomysły na ten tradycyjny przecież przysmak. Pokusiłam się zatem o wypróbowanie pizzy wegańskiej i bezglutenowej, ale także takich, w których w ogóle nie ma… mąki. Moje amatorskie wypieki spotkały się z aprobatą małżonka, który testował moje dzieła, mimo że nie należy do jaroszy. Przyznał, że chętnie jeszcze raz (niejeden) skosztowałby takich nietypowych specjałów.
Bez glutenu, wegańska, smaczna
A zatem na pierwszy ogień pizza, którą spokojnie zjedzą i weganie i osoby uczulone na gluten. Na ciasto wykorzystuje się bowiem:
• 250 g mąki gryczanej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 12 g drożdży
• 1 łyżeczkę cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 200 ml wody
• 10 ml oleju
Najpierw mieszamy pokruszone drożdże z wodą, solą i cukrem, dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Podczas zagniatana ciasta powoli dodajemy olej. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulkę, nacieramy ją olejem i przykrytą odstawiamy na 15 minut. Potem rozwałkowujemy ciasto, smarujemy je przecierem pomidorowym i posypujemy oregano. Pizzę pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 20 min, a następnie w temp. 180 stopni na złotobrązowy kolor. Jako że jest to wegańska wersja potrawy na wierzchu układamy ulubione dodatki – warzywa
Brokuł, kalafior i… pizza
Kolejne propozycje to dopiero zaskoczenie i przyznam prawdziwa przyjemność dla kubków smakowych, a bazują na… kalafiorze i brokule.
Pizza z kalafiora:
Składniki na ciasto
• 300 g kalafiora
• 1/2 szklanki gorącej wody
• 3 łyżki mielonego lnu
• 1/2 szklanki płatków owsianych
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól
Dodatki
• 200 ml sosu pomidorowego
• oregano
• 1 świeży ogórek
• pęczek szparagów
• 3 łyżki pesto
• kilka liści bazylii do dekoracji
Umytego kalafiora drobno siekamy lub ścieramy. Len dokładnie mieszamy z gorącą wodą i dodajemy do papki płatki owsiane – mieszamy. Następnie powstałą „miksturę” dodajemy do kalafiora i zagniatamy ciasto. Rozkładamy je w natłuszczonej formie i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smarujemy podpieczone ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Układamy ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, umyte szparagi i pieczemy pizzę przez kolejne 20 minut. Gotową polewamy pesto i dekorujemy bazylią.
Kolej na brokułową odsłonę włoskiego dania
Składniki ciasta
• 1 brokuł ( ok. 500 g ),
• 100 g mąki z ciecierzycy,
• oregano,
• bazylia,
• czosnek,
• pieprz,
• sól,
• 1 łyżka oleju z pestek winogron.
Różyczkę i łodygę brokuła kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na drobne, sypkie kawałeczki.
Dodajemy mąkę, przyprawy, olej i wyrabiamy ciasto, które przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy placek. Spód pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
A co na pizzę? Podsmażamy por, dodajemy czosnek, patelnię pomidory z puszki i całość smażymy, wrzucamy do tego opłukaną i wysuszoną soczewicę płuczemy, doprawiamy do smaku. Całość podlewamy gorącą wodą i dusimy, aż soczewica zmięknie.
Takim znakomitym sosem smarujemy upieczoną pizzę, i układamy na niej ulubione dodatki.
Zdjęcia: shutterstock, nutritionstripped.com, witloveemma.com