Cebula, niby zwyczajne, dość pospolite warzywo. Kojarzy nam się głównie z dodatkiem do sałatek, surówek, dań mięsnych i… specyficznym, intensywnym zapachem. Ewentualnie ze łzami wylewanymi podczas jej krojenia. Tymczasem cebula to prawdziwa skarbnica cennych składników o szerokim zastosowaniu leczniczym oraz profilaktycznym.
Cebula – naturalny antybiotyk i wróg wirusów
Jeśli chodzi o lecznicze właściwości niektórzy znają na pewno syrop z cebuli, zalecany podczas infekcji przeziębieniowych. Na tym jednak nie kończy się prozdrowotne działanie swojskiej cebuli. Być może nie każdy wie, ale jest to warzywo bogate w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Warto wiedzieć, że bakteriobójcze składniki cebuli mogą sobie poradzić nawet z bakteriami opornymi na działanie antybiotyków. Właśnie dlatego cebula była niegdyś obowiązkowym elementem zaprowiantowania podczas długich i dalekich podróży morskich. Cebulę serwowano także w ostrych infekcjach, a jej intensywny zapach odkażał i udrażniał zakatarzone nosy. Warstwy cebuli skrywają także wiele cennych składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem. Słusznie kojarzymy je ze wzmacnianiem odporności. Cebula może mieć jednak o wiele większy wpływ na nasze zdrowie…
Syrop z cebuli na kaszel i katar
Najbardziej znane lecznicze zastosowanie tego warzywa to oczywiście syrop z cebuli, który zaleca się podczas przeziębienia. Jest doskonałym środkiem na katar i kaszel, również w przebiegu innych infekcji górnych dróg oddechowych. Zawarte w cebuli substancje bakteriobójcze i składniki odżywcze wspomagające walkę z wirusami, nie tylko pomagają pokonać chorobę i jej objawy, ale także stymulują odporność. Cebula ma działanie wykrztuśne, które docenimy szczególnie podczas uporczywego kaszlu. Jak przyrządzić syrop z cebuli? Nic prostszego:
- należy obrać 2-3 cebule
- następnie drobno posiekać i zasypać spora ilością cukru, można także zastosować bardzo zdrowy miód, który dodatkowo wspiera mechanizmy obronne i pomaga zwalczać infekcję
- tak przygotowane składniki odstawiamy pod przykryciem na około 5 godzin, w tym czasie cebula puści sok i syrop będzie gotowy.
Cebula kontra nowotwory
Badania prowadzone w wielu krajach potwierdzają, że regularne spożywanie cebuli może zdecydowanie zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Sprzymierzeńcem cebuli jest tu także czosnek. Naukowcy z Włoch i Szwajcarii zalecają ten super duet m.in. w przypadku profilaktyki raka jelita grubego. Dieta bogata w cebulę może także redukować ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, raka gardła, raka nerek i raka jajników.
Cebula dla dobra układu krążenia
Nie brakuje również badań potwierdzających dobroczynny wpływ cebuli na poziom cholesterolu, a co za tym idzie również na kontrolę ciśnienia. Cebula ma bowiem działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Zawarty w niej potas (wysokie stężenie na poziomie 146 mg/100 g) pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a zatem warto włączyć cebule do diety osób z nadciśnieniem. Cebula może także wpływać na wzrost poziomu dobrego cholesterolu i obniżenie złego.
Cebula a cukrzyca
Nasza bohaterka zawiera także hormon roślinny (glukokinina), który zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób z grupy podwyższonego ryzyka zachorowania. Jedząc surową cebulę obniża się poziom cukru we krwi. Można dzięki temu odpowiednio i pod kontrolą zmniejszyć dawkę insuliny. Cebula jest zalecana w diecie diabetyków.
Cebula – przeciwwskazania
Jeśli chodzi o leczenie przez zajadanie cebuli w różnych postaciach, są pewne przeciwwskazania. Nie zaleca się jej osobom z ciężkimi schorzeniami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Niewydolność serca również jest przeciwwskazaniem do spożywania cebuli. Może ona także nasilać zgagę u osób, które zmagają się z ta dolegliwością.
Cebula – zastosowanie zewnętrzne
Zapewne wiele osób spotkało się z poradą, aby na miejsce ukąszenia pająka, komara czy osy zastosować okład z cebuli. Zaleca się przyłożenie plasterków cebuli na ok. 15 minut, jej bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości skutecznie łagodzą ból, uczucie pieczenia, swędzenia i odczyn zapalny.
Cebula znajduje także zastosowanie w leczeniu trądziku oraz blizn różnego pochodzenia (w aptekach można nawet kupić maść cebulową). Okładami z mikstury cebulowej leczono niegdyś nawet owrzodzenia na skórze. Dziś można ją także zastosować w przypadku blizn po trądziku, oparzeniach, odmrożeniach, urazach, ranach, a także w przypadku stanów zapalnych żylaków. Cebulę na okład należy rozgotować w niewielkiej ilości wody zwracając uwagę na to, by się nie przypaliła. Zmiksowaną miksturę wystudzić i mamy gotowy okład na zmienione chorobowo miejsca i blizny.
Zdjęcia: pixabay.com