Co prawda pogoda jest dość kapryśna, maj nas nie rozpieszcza, nie przeszkadza to jednak prawdziwym wielbicielom grillowania, wśród których nie brakuje również wegan. Zresztą po bezmięsne smakołyki z grilla sięgają nie tylko wegetarianie i weganie. Nic dziwnego – są naprawdę pyszne, stanowią odmianę na tle standardowej karkówki czy kiełbas. No i są lżejsze, mniej kaloryczne, zdrowe. Warto zatem wiedzieć – co na grilla zamiast mięsa.
Warzywa z grilla
Podstawą diety wegańskiej wegetariańskiej są warzywa, nie może ich więc zabraknąć również na grillu. Klasyką jest bakłażan z grilla, po którego chętnie sięgają również zwolennicy tradycyjnej kuchni. Inne propozycje to równie zdrowa i pyszna cukinia posypana ziołami, przyprawami, w marynacie oraz pieczarki Doskonałym pomysłem na grillowane warzywne przysmaki jest też papryka, batat czy swojski ziemniak. Bulwy batata albo ziemniaka można także przyrządzić w wersji faszerowanej (ryżem kaszą, ciecierzycą itp.). Warzywa przed grillowaniem warto „potraktować” marynatą, tak samo jak mięsa. Doskonale sprawdzają się wszystkie ulubione przyprawy i zioła, oliwa z oliwek, sos sojowy, barbecue, pomidorowy.
Co na grilla zamiast mięsa? Boczniaki!
W diecie wegańskiej boczniaki często „zastępują” mięso. Odpowiednio przyprawione i przygotowane mają konsystencję, smak i wygląd kojarzące się z tradycyjnym grillowanym mięsiwem. Sól, wędzona papryka, oliwa z oliwek, sos BBQ, chili, keczup i ulubione zioła to składniki marynaty, którą można przygotować, aby nasze boczniaki stały się przebojem wegańskiego grilla.
Wege burgery z grilla
Tutaj mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Wegańskie burgery przygotowuje się przecież z ciecierzycy, soczewicy, kaszy jaglanej, buraków, fasoli i wielu innych warzyw. Warto wcześniej je podpiec, żeby się nie rozlatywały, a potem tylko dokończyć dzieła na grillu, tak aby były zrumienione i chrupiące. Będą smakowały wybornie zarówno w tradycyjnej wersji – w pokaźnej bułce pełnoziarnistej, chlebku pita, jak również z dodatkiem sałatki albo surówki.
Wegańskie „gotowce”
Na grillu doskonale sprawdzą się gotowe wegańskie wędliny, np. kiełbaski, parówki. Można dziś kupić także wege boczek, żeberka oraz sery. Kolejny dobry pomysł na grillowane przysmaki to tofu albo tempeh w marynacie, którą można przygotować samodzielnie albo skorzystać z gotowego sosu sojowego, pomidorowego czy BBQ.
Owoce z grilla
Tak, tak… grillować można również owoce! Prawdziwym hitem jest ananas z grilla wielbiciele takich słodkich „eksperymentów” polecają też grillowanego banana (np. z czekoladą, mniam). Grillować można też soczyste brzoskwinie i… inne owoce, które będą dodatkiem do dań głównych deserem, lekką przekąską.
Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock