Mieszkając w jakimkolwiek większym mieście możemy dziś zjeść np. obiad typowy dla krajów azjatyckich. Bez trudu znajdziemy restaurację serwującą pachnące ziołami dania włoskie. Francuskie specjały, owoce morza, modne sushi albo rosyjskie pielmieni. Cały kulinarny świat stoi przed nami otworem. Oczywiście nowe doznania smakowe są bardzo interesujące, ale jak się okazuje kuchnia polska nadal króluje na naszych stołach. Równie chętnie jadamy rodzime specjały w restauracjach.
Nie oznacza to oczywiście, że nic się zmienia w polskiej kuchni. Można mówić dziś o tendencji fusion, czyli łączeniu tego co najlepsze w polskiej tradycji kulinarnej z nowinkami z całego świata. Okazuje się, że polskie specjały smakują doskonale nawet z akcentami egzotycznymi.
Jak wiadomo polska tradycja kulinarna ma swoje mocne punkty, dania z których absolutnie nie chcemy zrezygnować. Zupy, znakomite mięsa, potrawy mączne, takie jak pierogi, placki, naleśniki, kluski – dla większości z nas żadne sushi ani lasagne nie zastąpią tych smakołyków. Ale od czego jest kulinarna kreatywność i trend fusion? Swojskie pierogi można faszerować niebanalnie, np. serkiem ricotta, krewetkami, dynią, a nawet pastą z awokado. Naleśniki to również szerokie pole do popisu, podobnie jak wariacje na temat zup.
Mięsa to kolejny element kuchni polskiej, bez którego nie wyobrażamy sobie świątecznego czy imieninowego stołu. Dziś odchodzimy już od ciężkich, tłustych dań, zawiesistych sosów. Ale doceniamy nadal to co w naszej tradycji kulinarnej najlepsze, o czym świadczy chociażby „moda” na dania z gęsiny.
Opowiadając o rodzimych smakach, nie można pominąć również wypieków. Najwyraźniej powrót do najlepszych tradycji kulinarnych widać w zainteresowaniu wypiekiem domowego chleba. Coraz więcej osób wybiera własnoręcznie upieczony, chrupiący chleb, zamiast puszystych, białych bułek, nafaszerowanych spulchniaczami. Zajadamy się zatem tradycyjnym razowcem i żytnim chlebem na prawdziwym zakwasie.
Podobnie jak w wielu dziedzinach, również w kuchni najlepszy jest zawsze umiar i złoty środek. Ciekawość nowych smaków i aromatów nie musi wykluczać przywiązania do tego, co niesie nasza tradycja kulinarna. Poniżej przykłady wariacji z udziałem typowych dla polskiej kuchni produktów:
zupa krem z ziemniaków i warzyw z łososiem
dorada z pomidorową salsą i pieczonymi ziemniakami
sałatka z polędwiczką wieprzową