Zdrowa dieta w mojej interpretacji to nie tylko dobre przepisy, ale także odpowiednia jakość składników, których używam. Doskonałym przykładem są na pewno dania na bazie mięsa, które goszczą na naszym stole. Z reguły jest to chudy drób, a najczęściej kurczak – ze względu na smak, wartości odżywcze oraz szerokie spektrum potraw, które można z niego przyrządzić.
Wiadomo jednak, że na temat drobiowego mięsa powiedziano wiele złego, niestety często jest w takich opiniach sporo racji. Wynika to oczywiście ze specyfiki hodowli nastawionej na wolumen sprzedaży i jak najszybszy zysk. Dlatego w mojej kuchni stawiam na jakość i wybieram kurczaka Zagrodowego, który jest hodowany w małych gospodarstwach i ma odpowiedni czas na rozwój.
Dlaczego to tak istotne? Otóż jego wzrost jest naturalny, nie przyspieszany, co przekłada się na smak i jakość mięsa, ale nie tylko. Taki kurczak jest po prostu zdrowy, również dlatego, że jest karmiony prawdziwą, naturalną paszą. Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” odnosi się również do „diety” dla drobiu. Zagrodowy, który je zgodnie z naturą i bez kontrowersyjnego GMO, zapewni mięso zdrowe, bezpieczne i smaczne.
Co to znaczy, że karma jest naturalna? W przypadku żywienia kurczaków bardzo ważne jest, że nie ma w niej antybiotyków ani roślin modyfikowanych genetycznie. Istotne jest również to, że pasza jest kompletna, zawiera bowiem m.in. pszenicę, kukurydzę, pszenżyto, słonecznik, rzepak, rośliny wysokobiałkowe jak groch czy bobik, a także witaminy i minerały.
Kurczaka cenimy również ze względu na delikatne, smaczne mięso oraz szerokie zastosowanie w kuchni. Zagrodowego zaś polecam również z uwagi na pyszne inspirujące przepisy na stronie www, np. na:
piersi kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym, Zagrodowego w sosie z czekoladą i chili lub orientalną zupę z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą…
Warto także podejrzeć inspirujące warsztaty:
Zdjęcia: zagrodowy.pl, shutterstock
Film: youtube