Jeszcze trwa sezon na domowe przetwory

Domowe przetwory nie mają sobie równych, doceniamy je szczególnie wtedy, gdy za oknami plucha albo śnieg, a w marketach możemy kupić głownie importowane warzywa i owoce oraz mrożonki. Aromat domowych konfitur, przecierów, kiszonek, kompotów jest wówczas nie do przecenienia. Warto wiedzieć, że sezon na „produkcję” domowych smakołyków trwa praktycznie przez pół roku i sięgamy wtedy po świeże, najsmaczniejsze warzywa, owoce, zioła itp.

słoiki
Domowe przetwory docenimy, kiedy za oknami zima

Domowe przetwory na koniec lata

Przed nami jeszcze końcówka lata i (oby) złota, polska jesień, a przetwory możemy robić prawie do listopada. Zobaczmy zatem cóż takiego możemy jeszcze zapakować w słoiki, butelki, torebki do mrożonek.

Właśnie mamy słoneczny sierpień, ten miesiąc to czas na przetwory z:

  • pomidorów,
  • pierwszych jabłek i gruszek,
  • malin,
  • patisonów,
  • pierwszych grzybów,
  • śliwek.
maliny
Malinowe konfitury – samo dobro!

 

śliwki
Sierpień – czas na śliwkowe smakołyki

 

gruszki
Zimą chętnie zjemy słodkie przetwory z gruszek

Jesienne smakołyki z domowej przetwórni

Wrzesień to przede wszystkim sezon na grzyby, które można suszyć, marynować. Poza tym mamy coraz więcej jabłek, gruszek i nadal bogactwo śliwek. Warto sięgać również po coraz tańszą paprykę,

Październik to zdecydowanie sezon na kiszenie kapusty. W tym miesiącu przygotowujemy również przetwory z dyni, grzybów, pigwy, późnych jabłek i gruszek.

W listopadzie kończymy już kuchenne czary z przetworami, zamykając sezon ze smaczną, zdrową dynią.

grzybki
Wrzesień – czas na grzyby!

 

jabłka
Jesienne jabłka są najlepsze

 

dynia
Sezon na przetwory kończymy z pyszną dynią

 

Zdjęcia: pixabay.com

 

Dodaj komentarz