Niezły pasztet z tym… pasztetem. Choć wydaje się nam zapewne, że ten doskonale znany wyrób to „wynalazek” naszych czasów, że klasykiem gatunku jest popularny pasztet drobiowy w praktycznym opakowaniu, historia tej potrawy jest o wiele dłuższa. Podobno sięga nawet do czasów starożytnych.
Pasztet ma historię
Danie, które kojarzy się ze znanym nam pasztet przyrządzano już w starożytnym Rzymie, jednakże największe zasługi na tym polu mają Francuzi. To oni uznawani są za mistrzów i twórców najlepszych receptur na pasztety. Co ciekawe w Polsce zajadano się pasztetami już w XVI wieku właśnie za sprawą francuskich pasztetników, którzy tworzyli swe smakowite dzieła na europejskich dworach królewskich i szlacheckich. Warto tu zaznaczyć, że wcale nie tak łatwo przygotować naprawdę dobry pasztet. Taki, który zachwyci wyważonym smakiem, aromatem i idealną konsystencją. Kto robił samodzielnie domowe pasztety wie, że czasem upiecze się zbyt kruchy, czasem opadnie, innym razem będzie suchy albo nie „złapie” formy.
Wariacje na temat pasztetów
Pasztet to potrawa, która pierwotnie przygotowywana była z różnych gatunków mięs (surowych, gotowanych albo pieczonych), warzyw, grzybów, ryb, z dodatkiem jajek, mąki czy tartej bułki dla połączenia wszystkich składników. Obecnie, kiedy dieta wegetariańska oraz wegańska, mają coraz szersze grono zwolenników, pasztety przygotowuje się na bazie soi, soczewicy, ciecierzycy, słonecznika, orzechów i kasz. Ze względu na to, że wielkim atutem tego dania jest wyrazisty smak i aromat, istotne znaczenie mają także zioła i przyprawy.
Lubimy pasztety…
Kolejny argument, który zjednuje tej potrawie wielu amatorów to możliwość podawania i zajadania na różne sposoby. Pasztety pieczony smakuje na ciepło jako część obiadu, jest znakomity jako zimna przystawka. Popularny pasztet drobiowy to dodatek do kanapek na szybkie śniadanie, kolację, a w lekkim pudełeczku czy małej puszce zabierzemy go do pracy, w podróż itp. Taki wygodny i praktyczny produkt kupimy w sklepie, bo przecież nie każdy i nie zawsze ma czas oraz ochotę na tworzenie domowych wypieków. Jednym z ulubionych wyrobów jest pasztet drobiowy, a marka Drosed jest tu niekwestionowanym liderem. Amatorzy różnych smaków mogą wybierać czy posmarują kanapkę klasycznym pasztetem drobiowym czy zdecydują się na wariant z dodatkami., np. z suszonymi pomidorami, papryką, czosnkiem albo pieczarkami.
Przygotowanie przedświąteczne to mniej czasu na domowe kucharzenie, poręczne pudełeczko z pasztetem będzie jak znalazł. Natomiast na święta warto przygotować domową wersję tej znanej i lubianej potrawy.
Zdjęcia: pixabay.com, foter.com, drosed.com.pl