Któż nie lubi makaronu? Stanowi wspaniałą podstawę włoskich dań. Owiany złą sławą ze względu na wysoka kaloryczność przez zawarte w nim węglowodany. Jednak nawet światowa histeria przeciwko glutenowi mu nie zaszkodziła. Mało kto potrafi się wyrzec na zawsze dań z makaronem. Jest tak zakorzeniony w naszym jadłospisie, że nawet 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Jak daleko trzeba sięgnąć w wieki minione, by poznać historię jego powstania? Jak przywędrował do Polski i stał się nieodłącznym kompanem niedzielnego rosołku?
Początki makaronu
Wstążki, rurki, kolanka, nitki, gniazdka, kokardki to tylko niektóre typy makaronów. Jednak skąd receptura? Pierwsze ślady makaronu sięgają IV wieku przed naszą erą wśród plemienia Etrusków – wskazuje na to zachowany w jednym z grobowców fresk. Inne źródła wskazują na tereny Azji, a dokładnie Chin, gdzie znaleziono idealnie zachowaną miseczkę z makaronem. Archeolodzy poddają też inny trop. Ponoć wyrabiano go w starożytnym Rzymie, około I w przed naszą erą. Pisał o tym Horacy i Athenaeus z Naucratis. Obaj wskazują jednak na inny sposób przygotowania. Ciasto z wody i mąki rozwałkowywano i smażono. O gotowaniu makaronu można znaleźć fragmenty w Talmudzie. Okazuje się, że danie to było popularne w Palestynie od III wieku naszej ery.
Produkcja makaronu dzisiaj
Składniki na makaron są niezmienne od setek lat. Udoskonalił się jedynie sposób jego wytwarzania. Na etapy produkcji makaronu składają się: sporządzenie ciasta, jego formowanie, krojenie, suszenie i pakowanie. Obecnie podstawowym składnikiem makaronu jest semolina lub mąka makaronowa z wysoką zawartością glutenu. Drugim istotnym składnikiem jest woda. By wzbogacić produkt można dodać jaj i otrzyma się makaron jajeczny. Obecnie modne są makarony kolorowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się naturalne barwniki zawarte w szpinaku czy burakach.
Czy można zrobić makaron w domu?
Jeśli ktoś dysponuje czasem i lubi pracę w kuchni, sam może przygotować makaron. By tego dokonać przyda się mąka, woda, jaja, stolnica i wałek. Ponoć ten domowy smakuje nieziemsko, zwłaszcza z rosołkiem lub musem truskawkowym. W Internecie aż roi się od przepisów, więc zainteresowani znajdą je bez problemu.
Czy kształt makaronu wpływa na jego smak?
I tak, i nie. Ogólnie makaron ma stałą recepturę, a jego kształt nadawany jest w procesie tłoczenia i krojenia, w zależności od planowanego kształtu. Po ugotowaniu kokardki smakują tak samo jak rurki, jednak różnica w smaku zaczyna się w czasie komponowania z nich dania. Muszelki doskonale nadadzą się do zup i różnego rodzaju zapiekanek, kolanka świetnie współgrają z sosami i gulaszem, kokardki urozmaicą sałatki, lasagne i spaghetti – nie trzeba tłumaczyć. Włosi uważają, że różne rodzaje makaronu są istotne dla smaku potraw i ich kompozycji.
Czy makaron jest rzeczywiście tak tuczący?
Na jego kaloryczność wpływa gatunek pszenicy, z której został wyprodukowany. Najlepszy jest ten z samej semoliny wytwarzany z pszenicy durum. Jeśli ugotujemy go al dente ma tylko 131 kalorii na 100 gramów produktu. Warto czytać składy i wybierać ten z wyższej półki.