Do niedawna stosunkowo mało znany rokitnik dziś staje się prawdziwym przebojem. Nic dziwnego – to prawdziwa skarbnica witamin, a także doskonały materiał na smakowite przetwory. A zatem jest zdrowo i smacznie, tak jak lubimy najbardziej.
Rokitnik nazywany jest złotem północy, ponieważ obfitują w niego syberyjskie regiony, a w Polsce występuje tylko na wzdłuż bałtyckich brzegów. Na szczęście można go również wyhodować w domowym ogrodzie i zapewnić sobie prawdziwą aptekę w jednej niepozornej roślinie.
Rokitnik znany jest przede wszystkim jako jedno z najcenniejszych źródeł witaminy C, która znajduje się w jego owocach zbieranych właśnie jesienią. Na tym jednak nie kończy się lista cennych składników, rokitnik dostarczy nam bowiem aż 190 substancji, które pozytywnie i prozdrowotnie działają na organizm człowieka. Zawiera m.in.:
• antyoksydanty,
• mikroelementy
• witaminy (A,C,D,E,K,P i z grupy B).
Lecznicze zastosowanie maja liście, owoce oraz olej z nasion i owocowej pulpy.
Rokitnik ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie:
• wzmacnia odporność głównie dzięki witaminie C,
• witamina K poprawia krzepliwość krwi,
• wspomaga krążenie za sprawą witamin E i C oraz zawartości potasu,
• obniża poziom złego cholesterolu,
• zapobiega wylewom i zawałom,
• wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy,
• wykazuje działanie przeciwzapalne (np. w stanach zapalnych stawów).
Rokitnik jest również doskonałym produktem kulinarnym, wykorzystuje się go np. w przepisach na konfitury, soki, dżemy, galaretki oraz nalewki.
Zdjęcia: shutterstock