Kto nie lubi arbuza? To pytanie równie retoryczne, jak w przypadku lodów. Większość z nas uwielbia słodkie, soczyste arbuzy, które kojarzą się ze słonecznym latem. Oczywiście, podobnie jak wiele innych egzotycznych owoców, możemy je kupować praktycznie przez cały rok. Nie da się jednak ukryć, że najsłodsze i najlepsze arbuzy zajadamy latem.
Nie tylko orzeźwiający i słodki
Wiele osób kojarzy arbuzy przede wszystkim z dużą zawartością wody i słodyczą. Warto jednak wiedzieć, że jest to owoc, który nie tylko smakuje i gasi pragnienie, ale ma też dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, kondycję i wygląd. Co prawda składa się aż w 92% z wody i niewiele w nim witamin. Obfituje natomiast w przeciwutleniacze, które chronią, zapobiegają, wspomagają, dodają urody.
Arbuz dla zdrowego serca
Bardzo ważne jest prozdrowotne działanie arbuzów jeśli chodzi o prawidłowe ciśnienie krwi i profilaktykę zawału serca. Zapewniają je zawarte w arbuzie antyoksydanty, które regulują poziom trójglicerydów i wpływają dobroczynnie na ciśnienie tętnicze:
- likopen – zapobiega utlenianiu się cholesterolu, obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach, zapobiega powstawaniu wolnych rodników naczyniach krwionośnych, zmniejsza ryzyko nowotworów, zwłaszcza raka prostaty,
- witamina A i witamina C – wspierają obniżanie ciśnienia, a zatem redukują ryzyko zawału serca czy udaru mózgu,
- potas – pomaga regulować ciśnienie krwi dzięki temu, że stymuluje wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, ogranicza procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych,
- magnez – poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zapewnia swobodny przepływ krwi,.
- cytrulina – ulega przekształceniu w aminokwas L-arginina, co podnosi poziom tlenku azotu i w efekcie rozluźnia naczynia krwionośne.
Arbuz na potencję?
Ciekawostką jest również to, że arbuzy powinni jeść… mężczyźni. Zawarta w nich cytrulina rozluźniając naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i stymuluje popęd płciowy oraz mechanizm wzwodu.
Dla aktywnych…
Po arbuzy chętnie sięgają także sportowcy. Nie tylko dlatego, że mają mało kalorii i dużo wody. Po raz kolejny przypomina o sobie cytrulina, która rozszerza światło naczyń krwionośnych i uruchamia efekt „pompy mięśniowej”. Podczas treningu mięśnie mają większą objętość, wytrzymałość, a potem szybciej się regenerują. Arbuz, który składa się z dużej ilości wody oraz związków mineralnych (potas, wapń) skutecznie ugasi pragnienie i uzupełni elektrolity.
Piękniejsza dzięki arbuzom
Przeciwutleniacze zawarte w arbuzach opóźniają procesy starzenia, m.in. chroniąc przed działaniem promieni słonecznych. Koją też stany zapalne skóry, uszczelniają naczynia krwionośne, co dotlenia i odżywia skórę. Witamina C skutecznie usuwa z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.
Jedzmy arbuzy, szczególnie w sezonie, kiedy są i najsmaczniejsze i najtańsze. Arbuzy żółte i czerwone warto kupować tam, gdzie są zawsze świeże i najlepszej jakości (https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/arbuz)
Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)
Wartość energetyczna – 30 kcal
Białko ogółem – 0.61 g
Tłuszcz – 0.15 g
Węglowodany – 7.55 g
Błonnik – 0.4 g
Minerały
Wapń – 7 mg
Żelazo – 0.24 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 11 mg
Potas – 112 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.10 mg
Witaminy
Witamina C – 8.1 mg
Vitamin A – 569 IU
Tiamina – 0.033 mg
Ryboflawina – 0.021 mg
Niacyna – 0.178 mg
Witamina B-6 – 0.045 mg
Kwas foliowy – 3 ug
Witamina E – 0.05 ug
Witamina K 1 (filochinona) – 0.1 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Zdjęcia: pixabay.com