Koktajle – niech będą zdrowe, smaczne i pożywne

Chyba wszyscy lubią koktajle… przynajmniej ja nie znam osób, które nie sięgnęłyby chętnie po delikatne smoothie czy jeden ze zdrowych, modnych zielonych koktajli. Oczywiście każdy ma swoje upodobania i preferencje smakowe – są wielbiciele treściwych koktajli typu shake, na mleku i zwolennicy orzeźwiających, chłodnych kompozycji z owoców cytrusowych. Warto jednak wiedzieć, że owocowe czy warzywne koktajle należy dobrze przemyśleć i skomponować, mają wówczas nie tylko walory smakowe, ale też dużą wartość odżywczą.

Koktajl to pomysł na deser, coś do picia, lekkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Możemy je pić praktycznie przez cały rok, a składniki, które wykorzystamy to pełna gama ulubionych warzyw, owoców, a także ziół i napojów. Aby nasze ulubione koktajle warzywno – owocowe były naprawdę zdrowe i pożywne warto poznać kilka zasad dotyczących ich komponowania.

Białko w koktajlu? Jak najbardziej!
Wszyscy wiemy, że białko jest nieodzowne w naszym menu – jako swoisty budulec mieści, ale także składnik usprawniający przemianę materii. Wbrew pozorom so koktajli również można „przemycić” białko, np. dodając do nich orzechy, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, masło orzechowe, bardzo modne ostatnio chia czy swojską babkę płesznik. W koktajlach sprawdza się też bardzo zdrowa kasza jaglana i nasze ulubione płatki oraz otręby. Taki koktajl to już prawdziwy, sycący i wartościowy posiłek.

składniki
Zdrowe białka i tłuszcze w koktajlach

Do koktajli dodajemy również zdrowe… tłuszcze
Tak, tak. To nie pomyłka – dla podniesienia wartości koktajlu, a także aby umożliwić przyswajanie wszystkich witamin (np. A, D,E,K) tłuszcze są wręcz niezbędne. Oczywiście nie chodzi tu jakiekolwiek tłuszcze – mogą być to np. te pochodzące z awokado, oleju kokosowego, lnianego, orzechów czy siemienia.

Zielono, koktajlowo
Zielone warzywa to już prawdziwy koktajlowy hit. W koktajlach ich atutem są walory smakowe, aromat, ale także ograniczanie ilości cukru. Dlatego w koktajlowym zestawie można wykorzystywać np. sałatę, jarmuż, szpinak, natkę pietruszki (cenne źródło witaminy C). Doskonałym dodatkiem jest też aromatyczny i niskokaloryczny seler naciowy.

zielony koktajl
Zielone z aromatycznymi i zdrowymi dodatkami

Zioła i przyprawy – idealny dodatek
Wiele przypraw to nieodzowny dodatek zdrowego menu, a kulinarne i prozdrowotne hity sprawdzą się również w koktajlach. Dlatego warto wzbogacić ich smak, aromat i wartość dodając np. cynamon, imbir, kurkumę czy nawet chili. To naturalne „antybiotyki”, pogromcy wirusów i termogeniki.

Zimą stawiamy na mrożonki
Pamiętajmy o tym, że koktajle można przyrządzać cały rok. Kiedy kończy się sezon świeżych truskawek, malin czy też brokułów i szpinaku, sięgamy po mrożonki. Wbrew obiegowej opinii mrożone owoce i warzywa nie tracą wcale na wartości, dostarczają witamin i wybornie smakują kiedy za oknami pada śnieg.

Herbaciane, mleczne, owocowe, warzywne
Koktajle mogą bazować na sokach z owoców, można rozrzedzić je wodą. Znajdziemy wiele przepisów na koktajle mleczne, również na mlekach roślinnych. Bardzo dobrym dodatkiem są także herbaty – ziołowe, owocowe, białe, zielone.

mleczny
Koktajle z owoców, warzyw, z herbatą i na bazie mleka

Uwaga – pyszne owoce zawierają cukier
Słodko bananowe czy soczyście arbuzowe – koktajle na bazie owoców smakują wybornie. Nie zapominajmy o tym, że są one również bogate w cukry. Starajmy się zatem używać jak najwięcej owoców o niskiej zawartości cukrów np. kwaśnych jabłek, grejpfrutów, cytryn, limonek, wiśnie, truskawek, malin, jagód goji, borówek.

Przyznam, że w naszym domu koktajle przyrządza się bardzo często, dlatego staram się jak najbardziej urozmaicać moje kompozycje. Zarówno pod względem smaków, konsystencji, jak wartości odżywczej.

Zdjęcia: shutterstock, fotolia

Dodaj komentarz