Postne dania to mocna strona polskiej kuchni, można powiedzieć, że ich smak i różnorodność nie ustępują codziennym czy nawet świątecznym potrawom. Dla wielu osób ostatnie dni przed wielkanocnym śniadaniem to właśnie taki czas, w którym sięga się po sprawdzone przepisy, w tym również te oparte o ryby. W naszym domu dania rybne są zawsze mile widziane, a w tym roku na stole pojawi się m.in. leszcz.
Ryby królują w postnej kuchni
Zacznijmy od tego, że ryba jako danie postne to klasyka polskiej kuchni. Słyniemy z wigilijnego śledzika i karpia. W piątki serwuje się w wielu domach rybę po grecku i zastępuje swojskiego kotleta pstrągiem, dorszem, łososiem czy mintajem. I bardzo dobrze – ryby są zdrowe, pożywne i smaczne, a ponadto można je przyrządzać na wiele sposobów (smażone, pieczone, gotowane, parowane, grillowane) i na każdy posiłek oraz okazję (pasty do kanapek, danie główne obiadowe, swojskie i egzotyczne przystawki). Post przed wielkanocnym śniadaniem mobilizuje kreatywne amatorki kulinarnych wyczynów do przygotowania rybnych przysmaków, dlatego w tym roku podamy leszcza, który nie należy do najpopularniejszych ryb.
Warto sięgać po leszcza
Tymczasem leszcz jak najbardziej zasługuje na to, żeby częściej gościć w naszym menu. Nawet pomimo tego, że zawiera naprawdę sporo ości. Jest to bowiem ryba o wielu walorach, przede wszystkim zwracamy uwagę na smak – delikatny, jak przystało na rybę o białym i dość tłustym mięsie. Jakby nie patrzeć leszcz należy do rodziny karpiowatych, która ma bogate tradycje w polskich kulinariach. Wartość odżywcza leszcza to kolejny mocny punkt, wiadomo przecież, że dobre, tłuste ryby to najcenniejsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3. Nasz leszcz zapewnia również solidną dawkę białka, witamin i minerałów.
Sezon na leszcza w Makro
Wszyscy wiemy, że smak i wartość dań z ryb to nie tylko kwestia przepisu i umiejętności kulinarnych – liczy się również jakość ryby. Dlatego my zawsze polecamy ryby z Makro. Codzienne dostawy, system kontroli jakości i świeżości oraz przebogaty wybór – to podstawa jeśli chodzi o dobrego dostawcę ryb. Leszcz świeży, mrożony, patroszony – Makro zapewnia nie tylko wybór gatunków ryb i owoców morza, ale także różnorodność formy. Niektórzy preferują świeżą rybę w całości, inni poradzą sobie lepiej z filetem czy tuszką.
Doceniam również kulinarne inspiracje – na stronie Makro znajdę wiele ciekawych przepisów na dania z ryb. Mamy zatem recepturę na klasykę gatunku, jakim jest leszcz smażony, jak również przepis na leszcza po francusku, którego planuję przygotować w te święta:
Leszcz po francusku
Składniki:
• 1 kilogram leszcza,
• sól,
• pieprz,
• 10 dag masła lub margaryny,
• świeża natka pietruszki.
Solimy leszcza i posypujemy go pieprzem. Odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Następnie smarujemy folię aluminiową grubą warstwą masła, układamy na niej leszcza i zawijamy. Całość pieczemy przez 20 minut w180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy rybę, zdejmujemy folię i ponownie zapiekamy przez 5 minut. Po wyjęciu posypujemy leszcza natką pietruszki i układamy na nim kilka cieniutkich plasterków masła.
Zdjęcia: shutterstock, makro.pl