Naprawdę warto jeść zupy!

Całkiem niesłusznie zupy popadły w pewną niełaskę, tymczasem jest to zdrowy i smaczny pomysł na dobry posiłek. Zastanówmy się, dlaczego warto jeść zupy?

Zupa i odchudzanie – udany duet

Zupy są sycące, ale nie tuczą. Oczywiście te bez zasmażki, mąki, tłustej śmietany i góry makaronu. Zupa na wywarze warzywnym, zblendowana, o konsystencji kremu to naprawdę niewiele kalorii. Zabielamy jogurtem albo mlekiem, dodajemy zdrową kaszę albo pełnoziarniste grzanki.

zupa z dyni
Smaczna, esencjonalna, zdrowa i nie tuczy… zupa krem z dyni

Zupa – bogactwo składników odżywczych

Zupa może zawierać warzywa, chude mięso, kasze. A zatem mamy kompozycję węglowodanów, białka, tłuszczu w odpowiednich ilościach. Dostarczy wielu składników odżywczych – minerały, witaminy niezbędne dla zdrowia, urody i dobrej przemiany materii.

zupa miso
Bogactw składników i wartości odżywczych

Zupa na każdą pogodę

Latem sięgamy po orzeźwiające chłodniki i zupy owocowe. Natomiast teraz rozgrzeją nas gorące wywary, pyszny rosół, zupy gulaszowe z dodatkiem wzmacniających odporność cebuli, czosnku czy imbiru.

chłodnik
Lekki, orzeźwiający chłodnik na lato…

 

rosół
…i rozgrzewający rosół idealny na zimowy obiad

Zupa – dobry sposób na warzywa

Wiemy, że nie wszyscy lubią surówki, gotowane brukselki czy kalafiora. W esencjonalnej zupie-krem zjedzą je nawet małe niejadki.

zielona zupa
Zupa krem – pyszny sposób na warzywa

Zupa – łatwo, szybko i przyjemnie

Zupa jest też potrawą łatwą do przygotowania – wywar zrobi nawet początkująca pani domu. Prace nad zupą ułatwia bardzo atrakcyjna oferta mrożonych mieszanek warzywnych czy wręcz gotowych zup z zamrażarki.

jarzynowa
Zupa – danie, które łatwo przygotować

 

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komentarz