Całkiem niesłusznie zupy popadły w pewną niełaskę, tymczasem jest to zdrowy i smaczny pomysł na dobry posiłek. Zastanówmy się, dlaczego warto jeść zupy?
Zupa i odchudzanie – udany duet
Zupy są sycące, ale nie tuczą. Oczywiście te bez zasmażki, mąki, tłustej śmietany i góry makaronu. Zupa na wywarze warzywnym, zblendowana, o konsystencji kremu to naprawdę niewiele kalorii. Zabielamy jogurtem albo mlekiem, dodajemy zdrową kaszę albo pełnoziarniste grzanki.
Zupa – bogactwo składników odżywczych
Zupa może zawierać warzywa, chude mięso, kasze. A zatem mamy kompozycję węglowodanów, białka, tłuszczu w odpowiednich ilościach. Dostarczy wielu składników odżywczych – minerały, witaminy niezbędne dla zdrowia, urody i dobrej przemiany materii.
Zupa na każdą pogodę
Latem sięgamy po orzeźwiające chłodniki i zupy owocowe. Natomiast teraz rozgrzeją nas gorące wywary, pyszny rosół, zupy gulaszowe z dodatkiem wzmacniających odporność cebuli, czosnku czy imbiru.
Zupa – dobry sposób na warzywa
Wiemy, że nie wszyscy lubią surówki, gotowane brukselki czy kalafiora. W esencjonalnej zupie-krem zjedzą je nawet małe niejadki.
Zupa – łatwo, szybko i przyjemnie
Zupa jest też potrawą łatwą do przygotowania – wywar zrobi nawet początkująca pani domu. Prace nad zupą ułatwia bardzo atrakcyjna oferta mrożonych mieszanek warzywnych czy wręcz gotowych zup z zamrażarki.
Zdjęcia: pixabay.com