ABC przyszłej mamy – żelazo w ciąży

Przyszłe mamy muszą dbać o zrównoważoną i zbilansowaną dietę. Ma być zdrowo i smacznie, ale przede wszystkim trzeba zatroszczyć się o odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych. Szczególnie, że w tym okresie zapotrzebowanie na niektóre z nich znacznie wzrasta. Tak jest jeśli chodzi o żelazo w ciąży, którego potrzeba więcej, a jego przyswajalność bywa sporym wyzwaniem.

Niezbędne żelazo

Bez żelaza ani rusz. Jest to pierwiastek, który odpowiada m.in. za dotlenienie komórek organizmu. Jak to się dzieje? Otóż żelazo uczestniczy w produkcji erytrocytów w szpiku kostnym. Te z kolei zawierają hemoglobinę, która transportuje tlen w całym organizmie. Niedobory żelaza zaburzają ten proces, a to już prosta droga do anemii. Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży jest wyższe, ponieważ zapewnia wsparcie dla organizmu mamy i dziecka. Jeśli chodzi o standardowe normy dla kobiet, to zaleca się spożywanie ok. 18 mg żelaza na dobę. Natomiast u przyszłej mamy zapotrzebowanie wzrasta do 27 mg dziennie. Należy jednak zwrócić uwagę na przyswajalność, ponieważ z żelazem wcale nie jest tak łatwo…

kobieta pixabay.com
Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży jest wyższe

Żelazo w diecie

Organizm człowieka wchłania ok. 10-15% żelaza dostarczanego w pokarmach. Parametr ten zależy nie tylko od składników diety, ale też od ich komponowania. Okazuje się bowiem, że pierwiastek ten lepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, natomiast wapń, cynk, polifenole i białka roślinne mogą obniżać przyswajalność żelaza.

Za najcenniejsze źródło uważa się produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, żółtka jaj, drób oraz podroby (żelazo hemowe).

Warto także sięgać po roślinne źródła żelaza, np.: rośliny strączkowe, natkę pietruszki, szpinak, razowe pieczywo, płatki owsiane, pszenne, sałatę, kaszę gryczaną, orzechy, pestki dyni.

Żelazo w ciąży jest niezbędne zarówno przyszłej mamie, jak i nienarodzonemu dziecku, dlatego w przypadku niedoborów lekarz może zalecić suplementację, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu płodu (II, III trymestr).

jedzenie
Zbilansowana dieta przyszłej mamy

Kiedy mamy za mało żelaza…

Pamiętajmy o tym, że niedobory żelaza to przede wszystkim groźna dla zdrowia anemia. W przypadku kobiet w ciąży objawy i konsekwencje są poważne:

  • gorsza sprawność umysłowa i koncentracja,
  • zły nastrój,
  • zmniejszenie odporności,
  • zajady, szorstka skóra, rozdwajające się włosy i paznokcie,
  • niska waga urodzeniowa dziecka,
  • przedwczesny poród,
  • obniżona odporność u dziecka.
doppleherz mama
Czasem niezbędna jest suplementacja

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock, doppelherz.pl

Dodaj komentarz