Rozkoszne babeczki, czyli słodkie cupcakes i muffiny

Słodkie uwielbiam, mam słabość i tyle. A jak jest ładne i słodkie to nie ma takiej siły, żebym się oparła. Nie pomogą wąskie jeansy w szafie, perspektywa wyjścia na plażę czy też zdjęcie boskiej Jennifer Aniston w obcisłej sukience. Na szczęście to słodkie musi być naprawdę ładne, żebym aż tak straciła głowę. Niewątpliwie wśród takich pokus nie do odparcia, w ścisłej czołówce znajdują się cudne babeczki znane jako cupcakes. Niektórzy mylą je z muffinami albo uważają, że cupcakes i muffina to ten sam rodzaj ciastka. Niesłusznie, co nie zmienia faktu, że za muffinkami też przepadam.

cupcakes kolorowe
Nie można im się oprzeć…

Muffina, z czym to się je?
Zacznijmy zatem od teorii – co jest co, jak się to robi i czym to się je. Akurat ta ostatnia kwestia to najmniejszy problem, bo jedne i drugie ciacha je się po prostu ze smakiem. Ale do rzeczy – muffinki występują w przyrodzie w dwóch wersjach: angielskiej amerykańskiej. Tak prawdę mówiąc ta brytyjska muffina nijak się ma do naszego obrazu tegoż ciacha i do cupcakes. W opcji angielskiej jest to coś w rodzaju racucha – płaskie, drożdżowe ciastko. Tymczasem amerykańska muffinka, czyli to co znamy z cukierni, absolutnie nie zawiera drożdży, a jej „puchatość” i wyrośnięcie to zasługa sody albo proszku do pieczenia. Muffiny dekorujemy potem na słodko, czyli np. czekoladą, kremem, lukrem. Są duże, wyrośnięte i grzesznie kaloryczne.

muffin
Puszyste, wyrośnięte muffiny

 

czekoaldowa muffinka
Czekoladowym na pewno się nie oprę

Apetyczne, kolorowe, zachwycające cupcakes
Natomiast cupcakes to maleńkie dzieła sztuki, miniaturowe ciasta. To widać na pierwszy rzut oka. A jeśli chodzi o skład podstawową różnicą jest zastosowanie w przepisie prawdziwego masła (w muffinach używamy oleju). Również dekoracje bywają lżejsze, np. z bitej śmietany. Zgodnie z nazwą nasze cupcakes są małe, jak filiżanka herbaty. To kolejna różnica między babeczkami a muffiną, która jest wysoka i okazała. Jednak najbardziej charakterystyczne i zachwycające są dekoracje cupcakes. Wykorzystuje się tu np. cukierniczą „biżuterię”, czyli słodkie perełki, kolorowe lukry, spożywcze barwniki żelki, cukiereczki i wszelkie smakowite cudeńka. W przypadku cupcakes na pewno najpierw sycimy wzrok, ba! wręcz pożeramy je oczami.

babeczki
Maleńkie dzieła sztuki

Do dzieła!
Wbrew pozorom małe dzieła sztuki cukierniczej to żadna wiedza tajemna, a przepisów na cupcakes jest wiele. Jednym z podstawowych jest receptura klasycznych waniliowych babeczek, którą można modyfikować dodając składniki np. polewy w różnych smakach i kolorach
Vanilla Cupcakes – składniki na 12 babeczek:
• 125 g cukru,
• 125 g mąki,
• 125 g masła,
• 2 jajka,
• 2 łyżeczki wanilii w proszku,
• 3 łyżki mleka,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Piec w 200° przez około 20 minut.
Składniki na krem:
• 100 g masła w temperaturze pokojowej,
• 5 łyżek cukru pudru,
• 1 łyżeczka wanilii,
• 500 g słodkiej śmietanki kremówki.
Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować ponownie. Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze. Udekorować krem według uznania używając np. kolorowych posypek cukierniczych, drobno posiekanych owoców kandyzowanych itd.

Zdjęcia: Shutterstock, oetker.co.uk

Dodaj komentarz