Słodko, lodowo i truskawkowo

shutterstock

Lato, lato wszędzie, zwariowało oszalało moje serce… No dobrze, malutki falstart, trochę się pospieszyłam i przesadzam z tym zwariowanym sercem. Ale naprawdę poczułam już powiew lata, pierwsze prawdziwie letnie i słoneczne dni zapachniały skoszoną trawą. Nie narzekam nawet na to, że zareagowałam od razu alergicznie. Kicham, ale kocham lato i to jest najważniejsze. Nie ukrywam, że lato to dla mnie przede wszystkim ulubione rowerowe i piesze wycieczki, lekkie, wygodne ubrania, to świeże owoce, świeże warzywa i moja wielka słabość, czyli lody.

truskawki
Truskawki pachną i smakują latem

Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty
Po pierwsze są już nasze, rodzime, najlepsze owoce, po drugie cena nie powala na kolana. Mogę kupić jakąś nieprzyzwoitą ilość i delektować się pachnącymi słońcem owocami. A przecież truskawki to nie tylko niekwestionowana rozkosz niskokalorycznego objadania się bez wyrzutów sumienia. To również przebogata paleta najsmaczniejszych przysmaków z moimi ulubionymi owocami. W mojej rodzinie mama jest mistrzynią wypieków z truskawkami. Piecze najlepsze drożdżówki i pyszny placek, pachnący latem. Ja łączę przyjemne z przyjemniejszym i przygotowuję ulubione lody, oczywiście truskawkowe. Jeśli chodzi o słodkie co nieco, desery lodowe są w mojej ścisłej czołówce. Z rozkoszą zajadam rożki, lody na patyku, desery ozdobione owocami i kolorowymi posypkami. Jak dziecko… tak mawia mój małżonek, co nie przeszkadza mu w pałaszowaniu domowych lodów własnej roboty.

Truskawkowe lody w trzech odsłonach

lody
Lody to mój ulubiony deser

Tak na szybko, kiedy brakuje czasu przyrządzam lekkie lody bananowo – truskawkowe. W tym celu używam blendera, bananów oraz oczywiście truskawek (mrożonych). Dojrzały słodki banan i zamrożone truskawki miksuję blenderem i… puszyste, delikatne lody gotowe. Volia!

Małżonek nie odmawia również truskawkowych lodów jogurtowych. Co prawda wymagają trochę więcej pracy i czasu, ale zaręczam – warto się postarać i warto poczekać. W tym przepisie pojawiają się już świeże truskawki, ok. ½ kilograma, a zatem kupuję kilogram, bo część zjadam w trakcie pracy. Potrzebny będzie również dobry, naturalny jogurt, najlepiej gęsty, kremowy i ewentualnie trochę cukru pudru, aczkolwiek niekoniecznie. Do tych składników dodaję sok z cytryny, całość miksuję i wlewam do specjalnych foremek do lodów na patyku. Proces zamrażania wymaga około 3-4 godzin cierpliwości, ale lody są naprawdę pierwsza klasa.

Na specjalne okazje przygotowuję lody na bazie śmietanki, czyli deser kremowy, kaloryczny i cudownie smaczny. Świeże, umyte i odszypułkowane truskawki zamrażam przez mniej więcej 60 minut. W tym czasie nie zrobią się twarde jak bryłki lodu, ale są delikatnie zamrożone. Ubijam śmietanę (raczej tłuściutką i kaloryczną) na sztywną pianę, a następnie dodaję ją do truskawek – zblendowanych wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Nie posiadam póki co profesjonalnych urządzeń do domowego wyrobu lodów, więc truskawkowo – śmietankową masę umieszczam w specjalnym pojemniku do zamrażania. Tym razem trzeba oczywiście poczekać – około 5 godzin, ale smak i konsystencja lodów w pełni uzasadniają czas oczekiwania.

lody truskawkowe
Truskawkowe lody grzechu warte

 

Zdjęcia: Shutterstock

Dodaj komentarz