Mówi się, że są dwie szkoły – falenicka i otwocka, a że przysłowia i powiedzenia są mądrością narodów, tę tezę śmiało można odnieść również do… roli mięsa z kurczaka w naszej diecie. Teoretycznie wszyscy wiemy, że chudy i smaczny kurczak jest zdrowy, zawiera białko, mikroelementy i witaminy. Nie brakuje jednak konsumentów, którzy wskazują na masowy chów, niezdrowe pasze (GMO,. antybiotyki), które niekoniecznie będą miały dobroczynny wpływ na organizm człowieka.
Kurczak kurczakowi nie równy…
…mądre stwierdzenie, znalezione na stronie producenta Zagrodowego. Chodzi o to, że aby kurczak był smaczny musi być odpowiednio chowany i żywiony. Tymczasem większość mięsa na sklepowych półkach to tzw. brojlery, które rosną bardzo szybko, często nie widzą nigdy zagrody, światła słonecznego i trawy. Niestety tak hodowany drób jest często „podkarmiany” antybiotykami – w dużych skupiskach ptaki chorują. Wiele mówi się również o kontrowersyjnym GMO w paszach. Wszystko to ma wpływ zarówno na smak mięsa, jak również jego jakość.
Zagrodowy – ten kurczak ma dobre pochodzenie
Dlatego smakosze dań z drobiu (np. moja rodzina) poszukują produktów wysokiej jakości, takich jak smaczny Kurczak Zagrodowy. Warto tu oczywiście wyjaśnić dlaczego wybieramy właśnie tę markę. Otóż Zagrodowy jest naprawdę zagrodowy, co oznacza, że nie jest więźniem w klatce, ale naprawdę zna zagrodę, świeże powietrze i warunki naturalne dla domowego ptactwa. Mało tego – jest hodowany w regionie, który słynie z ekologicznej czystości, czyli na Podlasiu. Nie ma tu mowy o masowej hodowli – chów Zagrodowego odbywa się w małych, tradycyjnych i kontrolowanych gospodarstwach. Nie można się również przyczepić do menu smacznego kurczaka Zagrodowego. Karma jest wolna od antybiotyków i GMO, zawiera zboża, nasiona roślin oleistych i wysokobiałkowych, wyciągi ziołowe oraz witaminy i minerały.
Zagrodowy – smaczny kurczak, zdrowe menu
Zagrodowy rośnie średnio dwa razy dłużej niż kurczak z masowej hodowli, nikt nie przyspiesza jego rozwoju. Dzięki temu uzyskuje się mięso wysokiej jakości, dobrze umięśnione, mniej tłuste. Amatorzy dań drobiowych mówią, ze dania z Zagrodowego smakują jak „u babci”. Mięso jest delikatne, kruche, a przy tym odznacza się wysoką wartością odżywczą – zawiera łatwo przyswajalne białko, mikroelementy (np. cynk, selen) i witaminy (m.in. A, C, D,. E, B). Warto również docenić, że jest mało kaloryczne, idealne w wielu dietach zdrowotnych i odchudzających.
Reasumując, smaczny kurczak powinien często gościć w naszym menu, zastępując mniej zdrowe tłuste i czerwone mięsa. Wybierajmy jednak naprawdę dobre produkty, sprawdzając skąd pochodzą i jak są pozyskiwane.
Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com
Film: youtube.com