Mięso drobiowe należy do najczęściej wybieranych, zarówno ze względu na wartość odżywczą, jak i walory smakowe oraz dietetyczne. Niestety od pewnego czasu opinie wokół mięsa i produktów z drobiu bywają, delikatnie mówiąc, różne. Nie dlatego, że zmieniły się założenia czy wiedza na ten temat, ale przede wszystkim z uwagi na hodowlę. Niestety typowy hodowlany kurczak może nie tylko smakować… inaczej, ale także bywa karmiony niezdrowymi paszami (zawiera np. zboża modyfikowane genetyczne czy antybiotyki).
Dlaczego warto jeść drób
Mięso z kurczaka to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B – niacyny, ryboflawiny, pirodoksyny. Zawiera również cynk, żelazo, potas, zapewnia nam jakże zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy NNKT. Mięso z kurczaka zawiera bardzo mało tłuszczu, co jest bardzo istotne z punktu widzenia różnych diet – odchudzających, leczniczych. Z drugiej strony stanowi źródło doskonale przyswajalnego, pełnowartościowego białka, a zatem jest idealnym składnikiem diet osób aktywnych fizycznie, sportowców. Oczywiście jednym z istotniejszych walorów mięsa drobiowego jest jego delikatność i smak, dzięki czemu kotleciki z kurczaka to jeden z przysmaków nawet w przypadku małych niejadków.
A może kurczak kukurydziany…?
Oczywiście wszystkie te niezaprzeczalne atuty mają uzasadnienie, jeśli jest to tzw. „zdrowy” kurczak, a dziś nie każdy produkt drobiowy dostępny w sklepach zasługuje na takie miano. Bardzo atrakcyjną alternatywą dla smakoszy jest kurczak kukurydziany. Swoją nazwę, jak łatwo się domyślić, zawdzięcza paszy, która zawiera co najmniej 50% kukurydzy oraz inne zboża. Ponadto pasza ta powstaje z produktów niemodyfikowanych genetycznie. Nasz polski kurczak kukurydziany to swojski krewniak francuskiego maispoularde lub niemieckiego kikoka. Podobnie jak jego zagraniczni „kuzyni” jest hodowany w starannie wybranych gospodarstwach, często spełniających standardy gospodarstw ekologicznych. Dzięki paszy i metodzie chowu mięso kurczaka kukurydzianego jest delikatne, lekko słodkawe w smaku i ma ładny złocisty kolor. Nie trzeba nikogo przekonywać że rosół czy kotlety z takiego kurczaka będą smakować wybornie.
Amatorzy zdrowej kuchni i dań z drobiu mogą śmiało sięgać po kurczaka kukurydzianego z logo Drosed. Jest on hodowany w wyselekcjonowanych gospodarstwach na Mazowszu, nie jest to chów klatkowy, kurczak ma dostęp do naturalnego światła i możliwość zwiększonej aktywności ruchowej.
Zdjęcia: shutterstock, drosed.com.pl