Wraz ze zbliżającym się latem na straganach, rynkach, w sklepach warzywnych pojawia się coraz więcej zdrowych, rodzimych „rarytasów”, na które czekamy z utęsknieniem. Letnie smaki to m.in. młoda kapusta, która smakuje zupełnie inaczej niż jej późniejsze odmiany.
Lubimy młodą kapustę!
Tak naprawdę kapusta jest zdrowa i zalecana zawsze, pod każdą postacią. Poza wersjami suto okraszonymi tłuszczem, zasmażkami czy golonką. Niemniej jednak to właśnie młoda kapusta ma w sobie to „coś”. Ma o wiele delikatniejsze, kruche listki, krócej się ją gotuje, nie trzeba jej wyraziście i mocno doprawiać, jest lekko słodkawa. Co tu dużo pisać – po prostu jest pyszna. A przy tym jaka zdrowa!

Młoda kapusta pełna zdrowia
Kapusta jest prawdziwą skarbnica cennych składników, witamin, minerałów, a nasza bohaterka, czyli młoda kapusta, ma o wiele więcej witaminy C niż późniejsze odmiany. Zawartość tej cennej witaminy jest o 4 razy wyższa niż w kapuście kiszonej, porównywalna z cytrusami, kiwi czy porzeczką (ok. 30-36 mg w 100 g, a w głąbie jeszcze więcej). Na tym nie kończy się lista kapuścianych walorów, niepozorne zielone główki zawierają także:
- komplet witamin z grupy B,
- witaminę A, E, K,
- kwas foliowy,
- rutynę,
- potas,
- krzem,
- magnez,
- wapń,
- miedź,
- jod,
- siarkę
Warto wiedzieć, ze to idealne warzywo na diety odchudzające, ma zaledwie 40 kcal/100 g i jest bogata w błonnik.

Jedz kapustę na zdrowie
Warzywo o tak długiej liście cennych składników musi nam „iść na zdrowie”. Oczywiście odpowiednio przyrządzone. Młoda kapusta ma tę przewagę, że naprawdę nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Gotowana z dodatkiem podstawowych przypraw, jako baza surówki albo w przepisie na swojskie (lekkie) gołąbki. I już jest pysznie oraz zdrowo. Jedzenie kapusty podnosi naszą odporność, która przyda się kiedy nastanie jesień i zima. Wbrew pozorom kapusta nie jest ciężkostrawna, do złej sławy przyczyniły się dodatki (golonka, sosy, zasmażki) i przepisy obfitujące w tłuste mięsiwa, sól itp. Tak naprawdę kapusta korzystnie działa na pacę układu pokarmowego, łagodzi objawy dolegliwości i chorób takich jak nieżyt żołądka, wrzody. Dobrze wpływa na wątrobę, pęcherzyk żółciowy oraz nerki.

Cieszmy się zatem naszą młodą kapustą, korzystajmy póki jest krucha, słodka i bogata w witaminy oraz błonnik. Sezon na młodą kapustę trwa od przełomu maja i czerwca, mniej więcej do końca sierpnia.
Zdjęcia: shutterstock, pixabay.com