Zdrowo i smacznie – wybieram pierś z kurczaka

Staram się odżywiać zdrowo i smacznie, taką kuchnię preferuję w domu i kiedy jemy na tzw. mieście. Jednocześnie chcę, aby nasza dieta była urozmaicona, pełna smaków, kolorów i aromatów. A przy okazji zależy mi również na tym, żeby nie spędzać w kuchni długich godzin. Przynajmniej na co dzień, od święta mogę piec, gotować i przyrządzać znacznie dłużej. Właśnie dlatego w naszym menu dość często gości chude i łatwe do przygotowania mięso drobiowe, ze szczególnym wskazaniem pierś z kurczaka, czyli element, który zapewnia szerokie spektrum możliwości kulinarnych.

kurczaki

Zagrodowy – wybieram zdrowie i smak

Drobiowe przysmaki na zdrowie!
Mam świadomość, że podniosą się zaraz głosy o niezdrowym, „pędzonym” drobiu. Jakby nie patrzeć jako społeczeństwo spożywamy naprawdę dużo mięsa z kurczaka. Oczywiście jest sporo racji w obawach o jakość i wpływ na nasze zdrowie drobiowych wyrobów, niemniej jednak jem i śpię spokojnie, ponieważ wybieram produkty najlepszej jakości, certyfikowane, takie, co do których mam pewność, że nie zawierają żadnych składników z „czarnej listy”. Dzięki temu wiem, że z dań na bazie udek czy też piersi z kurczaka czerpiemy same korzyści. Trzeba bowiem wiedzieć, że dobre mięso drobiowe to samo zdrowie. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, ma mało tłuszczu i jest lekkostrawne. Dostarcza nam także witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6) oraz minerały, takie jak selen, cynk, magnez i fosfor. Kluczowy wpływ na mój wybór ma również fakt, że drobiowe mięso jest delikatne i smaczne, a także pozwala rozwinąć skrzydła w kuchni. Sprawdza się przy wymyślnych daniach, swojskich obiadach, jako baza przystawek, sałatek, zup grillowanych smakołyków.

obiad
Zdrowe menu, smaki dzieciństwa

Wybieram Zagrodowego
Jeśli chodzi o konkrety, od dłuższego czasu nasze menu opieramy na produktach z logo Zagrodowy. Dla mnie to sprawdzona i pewna marka, a jakość potwierdza smak potraw, które przyrządzam. Wiem, że kurczaki Zagrodowe nie znają hodowli przemysłowej, pochodzą z małych, rodzinnych gospodarstw. Rosną jak natura chciała, bez przyspieszania rozwoju. Żywią się zdrową, naturalną karmią, bez niesławnego GMO. Są karmione tylko i wyłącznie roślinną paszą. Taki chów sprawia, że mięso ma znakomitą jakość, jest delikatne, kruche, a dania z Zagrodowego przywołują wspomnienia o babcinym rosole czy najlepszym kurczaku faszerowanym.

ze szparagami
Pierś z kurczaka w doborowym towarzystwie szparagów

Pierś z kurczaka w różnych odsłonach
W naszym domowym menu dość często pojawia się pierś z kurczaka w różnych odsłonach. Wiadomo, że jest to najdelikatniejsze i najchudsze mięso drobiowe. Poza tym w dzisiejszych zabieganych czasach jest wręcz idealnym wyborem – przyrządza się ją łatwo, szybko i na wiele sposobów. Po filety z piersi kurczaka sięgam, kiedy mam przygotować tradycyjne polskie kotlety i dietetyczne klopsy. Sprawdzą się w przepisach na dania orientalne oraz sałatki. Możemy przygotować z nich swojski, szybki obiad i wykwintne przystawki na okolicznościowy stół. Przyznam, że w naszej kuchni pierś z kurczaka to podstawa, dlatego skrzętnie zbieram wszelkie inspirujące i smakowite pomysły na dania z tego mięsa. Wiele pysznych i kuszących pomysłów znalazłam także na stronie firmowej marki Zagrodowy. Czyż nie brzmią bajecznie propozycje takie jak:
• grillowana pierś z kurczaka z zielonymi szparagami,
• sałatka z grillowaną piersią kurczaka i chrupiącymi grzankami z pomidorami,
• pierś z kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią?
Sprawdzałam, przygotowałam i skosztowałam – potwierdzam, że smakują jeszcze lepiej niż brzmią ich nazwy!
Te i więcej przepisów można znaleźć na stronie Zagrodowego w zakładce z przepisami, warto także poznać wszystkie produkty z logo Zagrodowy, nie tylko zachwalaną przeze mnie pierś z kurczaka.

sałatka
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

 

Zdjęcia: facebook.com/zagrodowy, zagrodowy.pl

Dodaj komentarz