Sery kozie – dlaczego warto po nie sięgnąć

Wydaje mi się, że zachwalałam już nieraz sery kozie, które uważam za absolutne mistrzostwo w kategorii serów wszelkiej maści, smaku i koloru. Między bajki odkładamy opowieści o nieprzyjemnym zapachu czy smaku. Tak naprawdę przysmaki z koziego mleka są o wiele delikatniejsze i bardzo uniwersalne, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. A przy tym są zdrowe i chętnie wprowadziłam je na stałe do naszej diety.

Sery kozie – na zdrowie
Na pewno warto bliżej przyjrzeć się kozim serom, które niestety nadal ustępują w naszych kulinariach i na listach zakupów, produktom z krowiego mleka. A szkoda, bo walory (nie tylko smakowe) są na pewno godne uwagi. Przede wszystkim sery kozie mają mniej kalorii, co dla jest nie lada argumentem dla wszystkich wielbicieli śmietankowych, kremowych twarożków czy zdecydowanego smaku serów pleśniowych. Osoby, które odmawiają sobie serowych smakołyków z uwagi na problemy z laktozą, również mogą spróbować kozich specjałów, które zawierają minimalną ilość laktozy. Zdrowiu służy również fakt, iż charakteryzują się znacznie niższym indeksem glikemicznym oraz mniejszą zawartością sodu. A jednocześnie dostarczają nam tak cennych składników jak witaminy, minerały, wapń.

roladki z serem
Z koziego sera można wyczarować najróżniejsze dania

Dlaczego serki kozie są tak smaczne?
Bardzo chętnie sięgam po sery kozie Chavroux, to chyba jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek na naszym rynku. Ostatnio uwiódł mnie nowy produkt – świeży ser kozi Chavroux z figą. Szukając więcej informacji na temat tego intrygującego połączenia sera i słodkich fig, trafiłam na ciekawostki dotyczące moich ulubionych kozich specjałów. Na stronie http://chavroux.pl/sery-kozie-od-kuchni/ znajdziemy wiele interesujących informacji, które poniekąd tłumaczą z czego wynika smak i jakość, za które tak bardzo cenimy smakołyki z koziego mleka. Zapewne nie każdy wie, że historycznie sery kozie są uważane za prekursora w dziedzinie nabiałowych przysmaków. Uważa się bowiem, że wolno żyjące i wszystkożerne kozy były pierwszymi „dostawcami” mleka i co za tym idzie – znakomitych serów. Ten wielki apetyt i wszystkożerność kóz sprawia, że produkty na bazie ich mleka mają tak wyjątkowy i bogaty smak. W kozim menu znajdują się bowiem najróżniejsze rośliny i zioła.

ser z figami
Bardzo interesujące połączenie figi i sera koziego

Kozie sery dla każdego
Kozie sery to bardzo szeroki asortyment, a zatem śmiało mogą po nie sięgać amatorzy delikatnych twarożków, jak również zwolennicy twardych serów czy też ostrych, zdecydowanych smaków serów pleśniowych. Mamy sery płynne, lekkie, świeże i dojrzewające. Wybieramy spośród serków w kubeczkach (typu fromage) i eleganckich krążków czy piramidek. Smakosze chętnie kupują serki z ziołami, w liściach winogron czy też z charakterystycznym porostem pleśni. Pamiętajmy, że sery kozie mają przeważnie biały kolor, ponieważ mleko kóz nie zawiera karotenoidów. Warto również wiedzieć, że najlepsze sery produkowane są latem, kiedy to w kozim menu znajdują się najlepsze, bujne, świeże rośliny.

kozie sery
Bogaty wybór serów kozich

Przeglądając stronę producenta moich ulubionych serków znalazłam również wiele inspirujących przepisów i mam zamiar jak najszybciej je wypróbować 🙂

Zdjęcia: chavroux.pl

Dodaj komentarz