Jabłka – smaczne i zdrowe w każdej postaci

Mandarynki, pomarańcze, soczyste arbuzy, pachnące latem truskawki – uwielbiam owoce… to moja słabość. Jak słodycze. Przyznam jednak, że moim absolutnym owocowym faworytem są jabłka. Choć możemy zajadać się nimi niemalże przez cały rok, dla mnie sezon na najlepsze jabłka zaczyna się jesienią. Być może ze względu na ich dostępność, dość niską cenę i „swojskość” bywają niedoceniane. Tymczasem to owoc smaczny i zdrowy, idealny na surowo i baza wielu doskonałych przetworów.

jablka
Zdrowe, smaczne i swojskie jabłka

Jabłka, na zdrowie!
Jabłka to samo zdrowie, o tym nie będę nawet specjalnie przekonywać. Wystarczy, że wymienię najważniejsze prozdrowotne działania tych smakowitych owoców. Otóż warto wiedzieć, że:
• zawierają cenny błonnik w postaci pektyn korzystnie działających na florę bakteryjną, przemianę materii i poziom cholesterolu,
• mogą leczyć zaparcia (surowe) i biegunki (duszone),
• zawierają potas wspierający działanie układu nerwowego i serca,
• dzięki zawartości kwercetyny (uszczelnia naczynia krwionośne) zapobiegają miażdżycy,
• odkwaszają organizm (zawartość potasu i żelaza),
• odtruwają organizm i wzmacniają odporność (witamina c),
• surowe działają moczopędnie i wspierają działanie wątroby,
• herbatka ze skórek jabłkowych leczy stany zapalne jamy ustnej,
• są sycące i mają mało kalorii.

Z jabłek można zrobić… wszystko 🙂

suszone jabłka
Pyszna przekąska – suszone jabłka

Jabłka stanowią idealną bazę wszelkiego rodzaju przetworów i smakołyków. Sama chętnie „produkuję” musy, konfitury, ocet czy soki. Ale wachlarz jabłkowych możliwości jest znacznie szerszy. Z pysznych antonówek, malinówek czy renety zrobimy np.:
• mus jabłkowy – idealny deser, dodatek do naleśników, tostów, serków, lodów czy jogurtu,
• konfitury, marmolady, powidła i dżemy jabłkowe – najlepsze na kanapkach, w naleśnikach, na ciastach i zajadane prosto ze słoiczka,
• sok jabłkowy – orzeźwiający, bogaty w witaminę c, smaczny i zdrowy,
• kompot z jabłek – idealny dodatek do obiadu, klasyk gatunku,
• ocet jabłkowy – hit odchudzających się, dodatek do sałatek, zup, marynat,
• kandyzowane i chipsy jabłkowe – najlepsza, zdrowa przekąska,
• suszone jabłka – baza kompotów, dodatek do zup, potraw mięsnych.
Jak widać z jabłek można zrobić wiele, mają też szerokie zastosowanie w kuchni. Są dodatkiem i podstawowym składnikiem wielu potraw, używamy ich do ciast, deserów, zup, dan mięsnych, sosów, chutneyów, do sałatek, soków, kompotów, win i nalewek.

Słodkie jabłuszka ze słoiczka

jabłka przetwory
Pyszności na zimowe wieczory

Spośród wielu przepisów na jabłkowe delikatesy wybrałam jeden, wyszperany dawno temu w internecie. To receptura na znakomite karmelowe jabłuszka idealne na zimowe wieczory. Potrzebujemy:
ok. 3 kg twardych jabłek, 1 kg cukru, cytrynę i cynamon.
Obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka zasypujemy cukrem i zostawiamy najlepiej na całą noc, aby powstał pyszny sok. Następnie odciskamy sok, przelewamy do szerokiego garnka i gotujemy aż odparuje ok. 1/3 objętości i powstanie złocisty, miodowy syrop. Odciśnięte jabłka również gotujemy, niezbyt długo, do wrzenia. Potem dodajemy otartą skórkę z cytryny, ok. 3 łyżeczek cynamonu i mieszamy całość. Jabłuszka układamy w słoikach zostawiając ok. 1-2 cm miejsca i zalewamy pysznym syropem. Zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.
Zaręczam – to jest pyszne.

Zdjęcia: thinkstockphotos.com, shutterstock

Dodaj komentarz