Zbilansowana dieta niemowlęcia musi zawierać wszelkie niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach i postaci. W pierwszych miesiącach życia maluszka karmionego naturalnie, potrzeby te zaspokaja mleko mamy. Z czasem jednak dieta dziecka staje się coraz bardziej urozmaicona i tak np. cenny budulec, jakim jest białko, może być dostarczany w różnych wariantach, m.in. jako niezwykle ważne w diecie niemowlaka mięso.
Białko – niezbędny element diety niemowlęcia
Białko jest wręcz niezastąpione, ważna jest właściwa podaż, ponieważ stanowi najistotniejszy składnik uczestniczący we wzroście i rozwoju organizmu dziecka. Liczy się w tym przypadku zarówno jakość, jak i ilość. Warto wiedzieć, że w stopniowo rozszerzanym menu malucha, pojawia się białko roślinne, białko zbóż, mięsa i mleka krowiego. Źródłem białka pochodzenia zwierzęcego jest przede wszystkim mięso w diecie niemowlaka, a także ryby i jajka. Podając dziecku odpowiedniej jakości – indyka, kurczaka czy cielęcinę – dostarczamy także cenne żelazo, natomiast w rybach znajdują się kwasy tłuszczowe Omega-3.
Jak wprowadzamy mięso do diety niemowlaka
Przede wszystkim pamiętamy o tym, że mięso jest kolejnym etapem rozszerzania diety dziecka, dlatego włączamy je do jadłospisu maluszka ok. miesiąc po tym, jak zacznie jeść obiadki złożone z warzyw. Schemat żywienia mówi, że mięso w diecie niemowlaka może pojawić się nawet w 5 miesiącu życia, wszystko zależy jednak od tego, kiedy wprowadzono pierwsze dania warzywne. Jeśli chodzi o rodzaje mięs, które powinny wzbogacić niemowlęce posiłki, należy wybierać te, które są chude, delikatne i najmniej alergizujące. Oczywiście jest to mięso odpowiednio przygotowane – gotowane, parowane, absolutnie nie smażone. Warto sięgnąć po gotowe dania, np. zupki, obiadki albo słoiczki z delikatnym mięsem z kurczaka czy indyka. Pierwsze mięso w diecie niemowlaka powinno być zmiksowane, gładkie. Kiedy maluszek radzi sobie już z żuciem i rozgryzaniem będą to drobno posiekane kawałeczki, a z czasem malec sam chętnie weźmie w rączkę delikatne kawałki. Pamiętajmy o tym, że na początku mięso ma być jedynie dodatkiem do dania złożonego z warzyw. Wszystkie powyższe zasady, dotyczące włączania mięsa do diety niemowlaka, obejmują również zdrowe ryby, np. dorsza, pstrąga czy łososia.
Zalecane ilości mięsa w diecie niemowlaka:
- na początek – 10 g gotowanego mięsa (1 czubata łyżeczka),
- porcja powinna być stopniowo zwiększana i do ukończenia pierwszego roku wynosić ok. 20 g,
- niemowlę powinno zjadać 5 posiłków z mięsem w tygodniu (w tym również ryby).
https://www.youtube.com/watch?v=S97iS040PPg