Bezpieczna dieta po kolostomii

Operacje wyłonienia stomii przeprowadzane są z bardzo ważnych wskazań. Wśród przyczyn są m.in. choroby nowotworowe, poważne schorzenia jelit, wady wrodzone albo rany i urazy. W zależności od lokalizacji stomii wyróżnia się różne typy operacji. Jednym z nich jest kolostomia, a na poprawę jakości życia pacjenta wpływa sam zabieg, zaopatrzenie stomijne, jak również odpowiednia dieta.

Kolostomia – operacja wyłonienia stomii

Wszystkie operacje wyłonienia stomii polegają na utworzeniu w powłokach brzusznych przetoki (otwór zwany stomią), dzięki której uzyskuje się alternatywną drogę odprowadzania moczu albo treści jelitowej. Kolostomia to jeden z typów operacji, stomia jest wyłaniana w obrębie końcowego odcinka jelita grubego. Po tym zabiegu treści jelitowe będą wydalane bezpośrednio przez stomię na powierzchni brzucha. W zależności od umiejscowienia uszkodzeń okrężnicy albo innych przyczyn, wyróżniamy różne rodzaje zabiegów:

  • kolostomia w obrębie okrężnicy wstępującej,
  • kolostomia w obrębie okrężnicy poprzecznej,
  • kolostomia w obrębie okrężnicy zstępującej,
  • kolostomia w obrębie esicy.

Zabieg kolostomii wymaga zastosowania odpowiedniego sprzętu stomijnego, poznania zasad pielęgnacji, na jakość życia wpływa też dobra, zbilansowana dieta.

stomia
Stomia – przetoka (otwór) w powłokach brzusznych

Co jeść po kolostomii

Warto wiedzieć, że dieta po kolostomii wcale nie oznacza rezygnacji z dobrego jedzenia. Warto jednak poznać zasady i wskazówki, które poprawią jakość życia i ułatwią funkcjonowanie ze specyficznym sposobem wydalania jakim jest stomia. Najistotniejsze wskazówki są bardzo zbliżone do prawidłowej diety osób zdrowych:

  • wypijanie ok. 1,5-2 l wody dziennie,
  • menu bogate w błonnik i witaminy – owoce i warzywa w każdym posiłku,
  • stopniowe wprowadzanie i zwiększanie spożycia produktów pełnoziarnistych bogatych w błonnik.

To sprawdzone sposoby na regulowanie procesów trawiennych, zapobieganie biegunkom i zaparciom.

zupa
Menu bogate w warzywa i owoce

Jeśli jednak zdarzają się biegunki warto prześledzić jadłospis, obserwować czy nie jest to reakcja na któryś ze składników diety. Na pewno w czasie biegunki nie należy jeść produktów bogatych w błonnik, owoców i warzyw ze skórą, smażonych potraw, słodyczy, suszonych owoców i ostro przyprawionych dań. Aby zagęścić treść jelitową zaleca się natomiast:

  • mus jabłkowy
  • banany
  • ser
  • makaron
  • ryż
  • kremowe masło orzechowe
  • ziemniaki
  • tapiokę.

Na niektóre produkty trzeba uważać…

Z uwagi na specyfikę stomii warto poznać również pokarmy, które mogą powodować nieprzyjemny zapach wydalanych treści albo nasilać wydalanie gazów, są to:

  • jajka
  • przyprawy, takie jak curry, kmin rzymski i chili w proszku
  • czosnek
  • ryby
  • szparagi
  • alkohol

Wiatropędne produkty:

  • piwo/napoje gazowane
  • nabiał
  • cebula
  • ogórki
  • grzyby
  • fasola
  • warzywa kapustne.
sałatka
Na niektóre produkty (np. jajka, kapusta) trzeba uważać…

Jak widać praktyczne porady dietetyczne są dość zbieżne ze standardową zdrową dietą. Warto obserwować, zapisywać spożywane posiłki i opracować smaczne, zdrowe i bezpieczne menu, które pozwoli cieszyć się smakiem i jakością potraw po zabiegu kolostomii.

Zdjęcia: pixabay.com, convatec.pl

Dodaj komentarz