Operacje wyłonienia stomii przeprowadzane są z bardzo ważnych wskazań. Wśród przyczyn są m.in. choroby nowotworowe, poważne schorzenia jelit, wady wrodzone albo rany i urazy. W zależności od lokalizacji stomii wyróżnia się różne typy operacji. Jednym z nich jest kolostomia, a na poprawę jakości życia pacjenta wpływa sam zabieg, zaopatrzenie stomijne, jak również odpowiednia dieta.
Kolostomia – operacja wyłonienia stomii
Wszystkie operacje wyłonienia stomii polegają na utworzeniu w powłokach brzusznych przetoki (otwór zwany stomią), dzięki której uzyskuje się alternatywną drogę odprowadzania moczu albo treści jelitowej. Kolostomia to jeden z typów operacji, stomia jest wyłaniana w obrębie końcowego odcinka jelita grubego. Po tym zabiegu treści jelitowe będą wydalane bezpośrednio przez stomię na powierzchni brzucha. W zależności od umiejscowienia uszkodzeń okrężnicy albo innych przyczyn, wyróżniamy różne rodzaje zabiegów:
- kolostomia w obrębie okrężnicy wstępującej,
- kolostomia w obrębie okrężnicy poprzecznej,
- kolostomia w obrębie okrężnicy zstępującej,
- kolostomia w obrębie esicy.
Zabieg kolostomii wymaga zastosowania odpowiedniego sprzętu stomijnego, poznania zasad pielęgnacji, na jakość życia wpływa też dobra, zbilansowana dieta.
Co jeść po kolostomii
Warto wiedzieć, że dieta po kolostomii wcale nie oznacza rezygnacji z dobrego jedzenia. Warto jednak poznać zasady i wskazówki, które poprawią jakość życia i ułatwią funkcjonowanie ze specyficznym sposobem wydalania jakim jest stomia. Najistotniejsze wskazówki są bardzo zbliżone do prawidłowej diety osób zdrowych:
- wypijanie ok. 1,5-2 l wody dziennie,
- menu bogate w błonnik i witaminy – owoce i warzywa w każdym posiłku,
- stopniowe wprowadzanie i zwiększanie spożycia produktów pełnoziarnistych bogatych w błonnik.
To sprawdzone sposoby na regulowanie procesów trawiennych, zapobieganie biegunkom i zaparciom.
Jeśli jednak zdarzają się biegunki warto prześledzić jadłospis, obserwować czy nie jest to reakcja na któryś ze składników diety. Na pewno w czasie biegunki nie należy jeść produktów bogatych w błonnik, owoców i warzyw ze skórą, smażonych potraw, słodyczy, suszonych owoców i ostro przyprawionych dań. Aby zagęścić treść jelitową zaleca się natomiast:
- mus jabłkowy
- banany
- ser
- makaron
- ryż
- kremowe masło orzechowe
- ziemniaki
- tapiokę.
Na niektóre produkty trzeba uważać…
Z uwagi na specyfikę stomii warto poznać również pokarmy, które mogą powodować nieprzyjemny zapach wydalanych treści albo nasilać wydalanie gazów, są to:
- jajka
- przyprawy, takie jak curry, kmin rzymski i chili w proszku
- czosnek
- ryby
- szparagi
- alkohol
Wiatropędne produkty:
- piwo/napoje gazowane
- nabiał
- cebula
- ogórki
- grzyby
- fasola
- warzywa kapustne.
Jak widać praktyczne porady dietetyczne są dość zbieżne ze standardową zdrową dietą. Warto obserwować, zapisywać spożywane posiłki i opracować smaczne, zdrowe i bezpieczne menu, które pozwoli cieszyć się smakiem i jakością potraw po zabiegu kolostomii.
Zdjęcia: pixabay.com, convatec.pl