Pizza w Krakowie, na świecie… zawsze smakuje!

Każdy zakątek świata, kraj, a nawet region czy miasto, mają swoje przysmaki, kulinarne tradycje. Jest jednak jedna potrawa – znana i uwielbiana pod każdą szerokością geograficzną. Pizza na świecie, w Nowym Jorku, Mediolanie czy Tokio… Pizza w Krakowie, Warszawie i Gdańsku. Kultowy włoski placek z dodatkami zamawiamy, pieczemy i zajadamy wszędzie.

Pizza ma historię…

Wbrew pozorom najbardziej znane włoskie danie nie kojarzy się historycznie tylko ze słoneczną Italią. W bardzo ciekawym artykule „O pizzy w Krakowie i na świecie” możemy znaleźć wiele interesujących faktów na temat naszego ulubionego przysmaku. Okazuje się, że placki wypiekane z mąki znali już starożytni Egipcjanie, którzy używali ich nawet jako… środka płatniczego. Cienkie wypieki z dodatkami, zwane plangutos, zajadali też Grecy, a Etruskowie wypiekali foccacię. Placki z dodatkami znano w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego, a ich największymi atutami było to, że są tanie, smaczne i łatwo je przyrządzić. Mieszkańcom Italii trzeba jednak oddać honor – to oni przyczynili się do tego, że dziś na świecie pizza znana jest pod tą nazwą i w takiej formie. Pizza wywodzi się od słowa picea – chleb z pieca i to Włosi połączyli placek pszenny z sosem pomidorowym.

margherita
Najbardziej znana pizza to Margherita

A jak powstała najbardziej znana Margherita?

No cóż, na wielki sukces pizzy na świecie trzeba było czekać przez wiele stuleci. W samych Włoszech przestała być daniem prostym i tanim za sprawą niejakiego Rafaela Esposito, który w 1889 roku przygotował wyśmienitą pizzę z pomidorowym sosem, bazylią i mozzarellą. Był to wypiek na cześć wizytującej Neapol królowej Małgorzaty i jak łatwo się domyślić to właśnie jej zawdzięcza swoją nazwę – pizza Margherita… bez niej nie istnieje menu żadnej szanującej się pizzerii

Amerykanie i pizza

Mówiąc o pizzy na świecie nie sposób pominąć amerykańskiej odsłony tego kultowego dania. Do Stanów Zjednoczonych przywędrowała wraz z żołnierzami powracającymi z frontów II Wojny. Oczywiście jak to w Ameryce – tu musi być na bogato. Stąd zatem wywodzi się ogromna różnorodność placków, które aż uginają się od dodatków. Amerykanie to także twórcy znanych sieci, takich jak światowy potentat – Domino’s Pizza. Pierwszy lokal powstał w 1965r., a już dwa lata później uruchomiono pierwszą franczyzę. Dziś sieć może poszczycić się tysiącami lokali i ponad milionem placków sprzedawanych każdego dnia.

pizza
Bogactwo i różnorodność dodatków… pizza po amerykańsku

Pizza w Polsce

Choć pierwszy lokal Domino’s Pizza otwarto w Warszawie, historycznie na początku najprawdopodobniej był Kraków. To właśnie tu, na królewskie stoły, sprowadziła tę potrawę królowa Bona. Zajadano je w swojskiej wersji – z rodzimymi dodatkami. Co ciekawe również dziś Domino’s Pizza w Krakowie i innych polskich miastach zapewnia polskie „wariacje” na temat pizzy. W bogatym menu nie brakuje oczywiście klasyki, takiej jak Margherita, ale są takie przysmaki jak chociażby autorskie przepisy Damiana Kordasa – Góralska Fantazja czy Leśne Smaki. Jeśli chodzi o dostępność wyśmienitej pizzy w Krakowie – mamy do wyboru pięć lokali i możliwość zamawiania przez internet lub telefonicznie.

dominos
Autorskie pizze w Domino’s Pizza

Zdjęcia: pixabay.com, dominospizza.pl

Dodaj komentarz