Olej kokosowy – samo zdrowie, niezastąpiony w kuchni

Olej kokosowy to ostatnio jeden z prawdziwych hitów i najbardziej „trendy” produktów. Jest o tyle wyjątkowy, że doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i… na toaletce. Innymi słowy jest to zdrowy, uniwersalny tłuszcz kulinarny i kosmetyk, który ma wiele zastosowań.

kokos
Dobrodziejstwa ukryte w kokosie

Olej kokosowy – na zdrowie!
Na początek warto przyjrzeć się właściwościom oleju kokosowego stosowanego w kulinariach. Jego dobroczynne działanie wynika m.in. z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim kwasu laurynowego. Warto wiedzieć, że ten składnik jest obecny jedynie w kokosach oraz w… mleku matki. Właśnie dlatego olej kokosowy bardzo silnie wspiera działanie układu odpornościowego. Wiemy przecież o tym, że niemowlęta karmione naturalnie budują mają lepiej rozwinięty układ immunologiczny. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym skutecznie walczy z bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami. Jednocześnie chroni naturalną florę bakteryjną. Warto też wspomnieć o zawartości kwasu foliowego w tym zdrowym tłuszczu, jest to przecież składnik niezbędny w czasie starań o dziecko i w okresie ciąży. Jeśli chodzi o składniki oleju kokosowego nie można pominąć witaminy E, działającej antyoksydacyjnie czy C – zwalczającej infekcje. Nie brakuje w nim również minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas.

olej kokosowy
Cenny olej kokosowy

Biorąc pod uwagę tak kompleksowy i bogaty skład, olej kokosowy warto stosować w profilaktyce i leczeniu przeziębień, infekcji wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych. Pomaga leczyć egzemy i wysypki, w tym także opryszczkę. Pomoże na kaszel, bolesne miesiączki i wspiera profilaktykę osteoperozy. Stosowanie oleju kokosowego w kuchni chroni także trzustkę, nerki, wspiera rozwój kości. Bardzo ważnym obszarem działania oleju jest też pozytywne działanie na pacjentów z zespołem Alzheimera. Ten zdrowy tłuszcz to także remedium na problemy z cholesterolem, z sercem i układem krążenia.

odchudzanie
Tłuszcz, który sprzyja odchudzaniu

Olej kokosowy dla szczupłej sylwetki
Olej kokosowy to tłuszcz, a mimo to jest sprzymierzeńcem osób, które się odchudzają. Jak to możliwe? Otóż jest to chyba jedyny tłuszcz, który stymuluje przemianę materii, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Są badania, które mówią, iż olej kokosowy jako jedyny tłuszcz pokrywający zapotrzebowanie na tłuszcze, pozwala zgubić nawet pół kilograma zbędnej masy w ciągu tygodnia. Co ważne jest to także produkt, który wpływa na zmniejszenie łaknienia. Metabolizm kwasów tłuszczowych zawartych w oleju zmniejsza bowiem apetyt.

olej kokosowy smazenie
Idealny do smażenia

Dlaczego jeszcze warto zastosować olej kokosowy w kuchni?
Przede wszystkim jego atutem jest bardzo wysoka temperatura dymienia – można więc na nim smażyć bez ryzyka zakopcenia kuchni i utraty przyrządzanej potrawy. Pamiętajmy przy tym, że o ile najcenniejszy i najzdrowszy jest czysty, nierafinowany olej, o tyle do smażenia najlepiej nadaje się tańszy, rafinowany tłuszcz kokosowy.
Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, mamy szerokie pole popisu. To nie tylko tłuszcz do smażenia, ale także idealny dodatek („smarowidło”) do pieczywa. Można go używać do pieczenia, duszenia, praktycznie do wszystkich potraw. Do deserów i dań wytrawnych. Jest także idealnym dodatkiem do soków (smoothie), a także do kawy (kokosowy aromat, kremowa konsystencja).
Jak widać możliwości jest wiele, a zalet jeszcze więcej. W następnym wpisie postaram się zarekomendować olej kokosowy, jako idealny produkt pielęgnacyjny.

Zdjęcia: organicfacts.net, shutterstock

Dodaj komentarz